Zeman a Schwarzenberg řešili spor o velvyslance

Praha - Přibližně hodinu a půl jednal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Diskutovat měli o jmenování velvyslanců, na jejichž osobách se v několika případech dosud neshodovali. Schůzky budou ještě pokračovat.

„Mluvili jsme spolu o různých otázkách zahraniční politiky,“ napsal v textové zprávě ministr. Podle mluvčí resortu budou jejich vzájemná setkání pokračovat, termín schůzek ale ještě domluven nebyl.

Hrad v krátkém prohlášení uvedl, že Zeman přijal ministra na jeho vlastní žádost. Prezident Schwarzenberga informoval o stanovisku sněmovního zahraničního výboru. Ten minulou středu vyjádřil své znepokojení nad situací okolo velvyslanců a Schwarzenberga vyzval, aby o situaci právě se Zemanem jednal.

Zeman též šéfa diplomacie informoval o dopisu prezidenta Hospodářské komory a o stanovisku Svazu průmyslu a dopravy (SPD) ke stejné otázce. Mluvčí SPD Milan Mostýn řekl, že prezident svazu Jaroslav Hanák při nedávné cestě na Slovensko vyjádřil po jednání s tamními podnikateli názor, že by jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní v Bratislavě mohlo být přínosem.

Neshody mezi oběma politiky se rozhořely poté, co dal Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl právě Klausovou. Schwarzenberg návrh rozhodně odmítl. Na post už navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška.

Postup při jmenování velvyslance: Ministr zahraničí daného kandidáta navrhne vládě, kabinet schvaluje jeho jmenování a prezident dotyčného následně jmenuje.

Spor o obsazení české ambasády v Bratislavě přerostl v boj o kompetence a blokuje změny na diplomatických postech hned v několika zemích. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg trvá na tom, že velvyslance vybírá on. Prezident Zeman si podle něj chce přisvojit některé pravomoce, které mu nepřísluší. „Je to demotivující pro celý diplomatický sbor, když jsou na zajímavá místa dosazeni lidé spojení s politikou, což zásadně odmítám,“ řekl Schwarzenberg.

Kromě jmenování Klausové velvyslankyní na Slovensku prosazuje Zeman dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě. Schwarzenberg ale požaduje, aby ve vedeních ambasád seděli zkušení kariérní diplomaté. Podle prezidentova zahraničního experta Hynka Kmoníčka vše změnila přímá volba. „Pan prezident si je vědom své váhové kategorie, takže si myslím, že k nějakému přerušení komunikace vůbec ani v náznaku nedochází,“ podotkl Kmoníček v Událostech, komentářích.

Podle informací deníku Insider prý varianta, že by se ambasadorem v Moskvě stal europoslanec za KSČM Remek, již neplatí. V médiích se naopak objevily spekulace, že na ambasádu v izraelském Tel Avivu by mohl zamířit Schwarzenbergem navrhovaný Alexandr Vondra (ODS). V důsledku sporů jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích, například klíčové Vídni. Spor prezidenta s šéfem diplomacie kritizují koaliční i opoziční politici. Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka neshody značně poškozují českou diplomacii a obraz země. Kritika zazněla i z úst europoslance a zahraničněpolitického experta ODS Jana Zahradila.