Řekněte Éééé

Praha – Lidé, které třeba trápí chrapot déle než tři týdny, by měli vyhledat laryngologa či foniatra. Upozorňují na to odborníci v rámci Světového dne hlasu - 16. duben je zasvěcen hlasivkám, hrtanu a všemu, co s péčí o ně souvisí. Lidé si mohli při té příležitosti nechat zdarma vyšetřit hlasivky, a vyloučit tím třeba stále častější nádorové onemocnění. První den hlasu vyhlásili v Brazílii v roce 1999, odtud se rozšířil do řady dalších zemí.

Hlasivkám neprospívá kouření či inhalace jakýchkoli jiných škodlivin, upozorňuje primářka Jitka Vydrová, důležitá je ale i strava. K civilizačním chorobám dneška patří i refluxní choroba jícnu, kvůli které se může až do krku dostat ze žaludku kyselina chlorovodíková. „Proto bychom neměli jíst potraviny, které nás zakyselují,“ připomněla ve Studiu ČT24 lékařka a dodala, že řadě lidí způsobují tyto příčiny zánět hrtanu.

Hlasivkám škodí ale i alergie, suché a hlučné prostředí. „Například když budete sedět v hospodě plné lidí, budete muset křičet, a to všechno hlasivky namáhá a vznikají na nich jizvy,“ přiblížila. A právě i problémy s hlasem mohou patřit k symptomům rozvoje vážné choroby, lidé však tento signál mnohdy podceňují.

Pravidelnou kontrolu by svým hlasivkám měli dopřát všichni, k jejichž zaměstnání namáhání hlasivek patří. Zpěváci, učitelé, trenéři, úředníci nebo třeba moderátoři by měli k odborníkům zavítat alespoň jednou za rok.

  • Rakovinou hrtanu v České republice ročně onemocní až 500 lidí.