Každá výbušnina nese rukopis, může odhalit tvůrce

Praha – Každý výrobce trhavin, který své dovednosti zneužívá k teroristickému útoku, má svůj „rukopis“ výroby. Připomněl to bývalý ředitel vojenské zpravodajské služby Andor Šándor v Interview ČT24 v souvislosti s výbuchy na Bostonském maratonu. Tento rukopis pak může vést vyšetřovatele až k pachateli. Použití kobercových hřebíků v trhavinách mu připomíná útok Erica Rudolpha na Olympijských hrách v Atlantě v roce 1996.

„V současnosti se především FBI snaží z vybuchlé trhaviny zjistit, jestli se rukopis podobá něčemu, co se již v minulosti stalo,“ přiblížil Šándor. Podle jeho slov se další americká zpravodajská služba DIA může pochlubit bohatými zkušenostmi s výbušninami. Výbušninu nyní vyšetřovatelé musí pečlivě rozebrat, zjistit z čeho byla vyrobena a kde se dají komponenty obstarat. Poté začnou zkoumat, kdo je vyrobil a jak byly distribuovány. „Pečlivé zhodnocení všech okolností té výbušniny může vést k tomu, že pachatele najdou,“ dodal.

„Podle informací, které mám, k ní byly přidány hřebíky používané při zatloukání koberců. To evokuje určitou podobnost s událostí, která se v USA stala v roce 1996. Tehdy jistý (Eric) Rudolph provedl teroristický útok při Olympijských hrách v Atlantě. Právě tehdy použil obdobné hřebíky,“ uvedl Šándor. 

Andor Šándor: „I člověk, který s nějakým rukopisem výbušniny vyráběl a učí jiné, ve svém rukopisu pokračuje.“

Eric Robert Rudolph je zodpovědný za sérii bombových útoků na jihu USA v letech 1996 a 1998, při nichž zahynuli dva lidé a zhruba 150 jich bylo zraněno. K útokům ho údajně vedl boj proti legalizaci potratů a liberalizaci homosexuálů. Šándor připomíná, že i jeho úřady zadržely až v roce 2003.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf kontrarozvědky ale zdůraznil, že je předčasné spekulovat, zda byly trhaviny vůbec vyrobeny podomácku, případně kdo za útoky může stát a co jimi sledoval. Stejně tak se brání jakýmkoli šablonám útočníků, zatím není vůbec jisté, zda šlo o nějakou organizaci, jednotlivce, případně i šílence. V tuto chvíli není ani jasné, zda chronologie explozí v Bostonu byla cílená, nebo v důsledku selhání