Svoboda: Za ANO pro Klausovou schválí Zeman Schwarzenbergovy návrhy

Praha – Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) nevidí problém v případné nominaci bývalé první dámy Livie Klausové na funkci velvyslankyně na Slovensku. Podle jeho názoru stejně nakonec Klausová jmenována bude. Zájmem ministra zahraničí je, aby uspěli lidé, které on navrhuje, proto nejspíš kývne na Livii Klausovou na Slovensku. „Karel Schwarzenberg bude chtít uspokojit v uvozovkách své lidi a cena, kterou zaplatí, je, že řekne ANO Livii Klausové,“ řekl Svoboda v pořadu Hyde Park ČT24.

V otázce výběru velvyslanců se mezi prezidentem a ministrem zahraničí rozhořely neshody poté, co dal Miloš Zeman najevo, že by ve funkci velvyslankyně v Bratislavě rád viděl právě bývalou první dámu Livii Klausovou. „Myslím si, že se spíš tato informace nemusela dostat ven z Černínského paláce. Proto se o tom teď vede taková debata, která nebyla nutná,“ okomentoval situaci Svoboda.

Karel Schwarzenberg návrh prezidenta rozhodně odmítl. Na post už navrhl nynějšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška. Podle Cyrila Svobody ale nakonec sám ministr zahraničí Schwarzenberg Livii Klausovou navrhne.

Cyril Svoboda

„Pokud bude chtít být paní Klausová velvyslankyní, bude chtít být podřízenou řediteli odboru, náměstka ministra zahraničních věcí a nebude-li jí vadit dělat zápisy ze zahraničních jednání a doprovázet delegace, tak nevidím problém v tom, že by byla jmenována velvyslankyní na Slovensku.“

Směrnice vydaná ministrem zahraničí, ve které se píše, že velvyslanci by mělo být maximálně pětašedesát let, není podle Svobody tak závažná. „Je to doporučení, ale jde pouze o vnitroministerskou směrnici, která není zákonem. Měla by se respektovat, ale nedělal bych z toho něco kanonického. Na věku nestojí a nepadá zahraniční služba,“ dodal. Svoboda tak nevidí „žádnou tragédii“ v tom, že by právě Klausová měla být velvyslankyní na Slovensku. Překážkou tak podle jeho názoru není ani věk a ani fakt, že bývalá první dáma nemá prověrku NBÚ, bývalý ministr zahraničí nevidí jediný důvod, proč by ji Klausová neměla dostat. „Česká zahraniční služba může být jak s Livií Klausovou, tak i bez ní,“ dodal Svoboda.

  • Cyril Svoboda: „Já jsem jmenoval do funkce velvyslance v OECD Karla Dybu, který v úřadě vykonal velmi dobrou práci a taky by v tomto případě nesplnil kritéria věku. Jde pouze o doporučení, nejde o zákon.“

Všichni prezidenti včetně Václava Havla i Václava Klause měli své kandidáty a byla dobrá tradice, že se kandidáti prezidentů respektovali, domnívá se Svoboda.

Livia Klausová na Slovensku
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

Prezident tahá za delší konec, protahování lhůt jde proti Schwarzenbergovi

Karel Schwarzenberg podle názoru Cyrila Svobody dosud nevstřebal vítězství Miloše Zemana jakožto prezidenta republiky. A nevstřebal ani to, že Miloš Zeman chce předvést, že s jeho nástupem se bude také respektovat jeho vůle, dodává Svoboda. „Oba se musejí dohodnout a zdá se mi, že v tomto případě za delší provaz táhne prezident republiky, takže Livie Klausová nakonec jmenována bude,“ odhaduje.

Cyril Svoboda

"Já si myslím, že Karel Schwarzenberg Livii Klausovou sám navrhne. To je můj odhad, možná se mýlím, ale… já to odhaduju tak, že prezident republiky Miloš Zeman má seznam, možná patnácti či dvanácti… a může říct: 'Já budu jmenovat celý soubor, balík, velvyslanců, kde bude i paní Klausová.' Takto se choval i Václav Klaus… Prezidenti řekli ministru zahraničí: 'Ano, bereme vaše nominace, tady máme naše doporučení' a hledala se shoda a ta shoda bude na Livii Klausové. To je můj odhad…"

Mandát prezidenta je pět let, zatímco mandát této vlády je do roku 2014. To znamená, že protahování lhůt na jmenování velvyslanců je v neprospěch ministerstva zahraničí a ve prospěch prezidenta republiky, který má delší čas. „Když končí ministr zahraničí, tak jeho nejbližší spolupracovníci jsou pověřováni velvyslaneckými posty v zahraničí, protože je srozumitelné, že když je nový ministr zahraničí, tak si do svého nejbližšího okolí jmenuje nové lidi,“ vysvětluje Svoboda myšlenkový postup ministra zahraničí.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman před první debatou v České televizi
Zdroj: ČT24/ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Schwarzenberg trvá na tom, že velvyslance vybírá on. Prezident Zeman si podle něj chce přisvojit některé pravomoce, které mu nepřísluší. „Je to demotivující pro celý diplomatický sbor, když jsou na zajímavá místa dosazeni lidé spojení s politikou, což zásadně odmítám,“ řekl Schwarzenberg.

Postup při jmenování velvyslance: Ministr zahraničí daného kandidáta navrhne vládě, kabinet schvaluje jeho jmenování a prezident dotyčného následně jmenuje.

Remek jako velvyslanec v Moskvě je podle Svobody dobrá volba

Kromě jmenování Klausové velvyslankyní na Slovensku prosazuje Zeman dosazení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě. Schwarzenberg ale požaduje, aby ve vedeních ambasád seděli zkušení kariérní diplomaté. Podle Cyrila Svobody je Vladimír Remek jako velvyslanec v Moskvě dobrá volba. „Remek je hrdina Sovětského svazu a toto vyznamenání mu otevírá všechny ruské dveře. Tam, kam se nedostane český diplomat, tam se dostane hrdina Sovětského svazu,“ dodal Svoboda.

Vladimír Remek
Zdroj: ČT24