ÚSTR by měl vést renomovaný historik, míní Zeman

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana by ústav studia totalit měl řídit renomovaný historik. Není dle jeho názoru vhodné, aby ředitelem této instituce byl bývalý mluvčí biskupů Daniel Herman ani překladatelka z polštiny. Píše o tom dnešní Právo. S odvolaným Hermanem se dnes sešla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Personální změny v ústavu nemusí být konečné - a zaměstnanci proto zvažují stávkovou pohotovost.

Zeman se tak nepřiklonil ani na jednu stranu sporu. Jako šéfa ústavu nerad viděl Daniela Hermana a nesouhlasí ani se jmenováním jeho nástupkyně Pavly Foglové. „Historický ústav má vést renomovaný historik, nikoliv bývalý tajemník biskupské konference a nikoliv bývalá překladatelka z polštiny,“ uvedl Zeman.  

Narážel na fakt, že Foglová je překladatelkou z polštiny a stála také v čele Českého centra ve Varšavě. Naopak Herman byl v letech 1996 až 2005 mluvčím České biskupské konference a na přelomu let 2004/05 byl pověřen vedením sekretariátu konference.

Daniela Hermana dnes přijala i šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ze své kanceláře v ÚSTR, kterou musel po odvolání vyklidit, zapůjčil sněmovně sochu „Kříž“. Po setkání Němcová novinářům řekla, že nikdo ze sněmovny se práci ústavu nepokoušel ovlivnit, naopak vyjádřila obavy, že by k politizaci instituce mohlo dojít teď, po výměně jeho vedení. „Zavření archivu má posloužit k tomu, aby ovládnutí společnosti s pomocí komunistů bylo pro sociální demokraty snadnější, jsem přesvědčena, že tuhle politickou rovinu to v sobě má, jinak by boj o ústav takový nebyl,“ zopakovala Němcová názor pravice. ČSSD i komunisté to ale už dříve odmítli. „Ten ústav byl obsazován politicky, je potřeba se podívat na to, kdo rozhodoval kdy o jakých personáliích a nebyla to sociální demokracie,“ řekl k tomu dnes šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.  

Zemanův názor, že ÚSTR má vést historik, nesdílí ani Němcová, ani Herman. Ten použil příměr, že ředitel nemocnice také nemusí být lékař. „Jestliže minimálně padesát procent členů správní rady prokazatelně kontroluje sociální demokracie, tak se obávám, že to je těžká politizace práce této instituce, která by měla být od stranické politiky oddělena,“ domnívá se Herman.

V Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proběhly další výrazné personální změny. Nová šéfka úřadu Pavla Foglová dala výpověď vojenskému historikovi a svému prvnímu náměstkovi Eduardu Stehlíkovi. Místo něj jmenovala do funkce Zdeňka Hazdru. Hazdra prozatímně vedl ÚSTR od května do srpna 2010, kdy se ředitelem stal Herman. Již dříve odešlo na protest proti odvolání Hermana všech patnáct členů vědecké rady ústavu. Rezignoval například profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš nebo Mark Kramer, který učí na Harvardu. Personální změny nemusí být ale ještě u konce – ve hře je odvolání ředitelky Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové, i Pavla Žáčka, který stál u zrodu ústavu a dva roky ho vedl.

ÚSTR by měl vést renomovaný historik, míní Zeman (zdroj: ČT24)