Dvěma mužům hrozí za vraždu Tofla až 20 let

Brno - Kriminalisté ukončili vyšetřování vraždy Michala Tofla. Navrhují obžalovat dva muže. V případě odsouzení jim hrozí až 20 let vězení. Bývalý policista byl zastřelen v červnu 2010 před svým domem v Brně. Návrh na obžalobu už policisté předali brněnskému krajskému státnímu zastupitelství. Třetím stíhaným v kauze byl podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, který si údajně Toflovu vraždu objednal a hrozil mu až výjimečný trest. Ve vězení ale spáchal sebevraždu.

Motiv činu není zcela jasný, podle dřívějšího zjištění Reportérů ČT ale mohly být za Toflovou vraždou spory o milionové výnosy z provozování činnosti „za hranicí zákona“ - tzv. pyramidy. Bezděkovský původně udržoval s Toflem přátelský vztah. Oba spolupracovali a společně vydělávali peníze i díky aktivitám, o nichž se kriminalisté domnívají, že byly za hranou zákona. Při poslední takové společné akci ale mezi nimi došlo k prudké rozepři. Z informací ČT vyplynulo, že důvodem byl spor o miliony korun, které pocházely z více než půlmiliardového podvodu společnosti Edbusy.

Při hledání vraha rozkryli kriminalisté i Toflův gang

Tofla najatý vrah překvapil v noci 14. června 2010 jen několik metrů od jeho domu. Po několika výstřelech samopalem z bezprostřední blízkosti do jeho osobního vozu byl na místě mrtvý. Auto ještě poté narazilo do sloupu veřejného vedení. Tofl tak neměl šanci přežít. Na vraždu si Bezděkovský podle kriminalistů najal recidivistu Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Vražda tehdy odstartovala rozsáhlé vyšetřování. Právě při hledání Toflova vraha kriminalisté paradoxně nejprve rozkryli organizovanou skupinu - tzv. Toflův gang, jehož členy podezřívají z dlouholetého vydírání brněnských podnikatelů. V procesu, který nyní probíhá u brněnského krajského soudu, je třináct obžalovaných. Většina vinu popírá.