Soud poslal expolicistu za zabití na šest let do vězení

Praha - Pražský vrchní soud dnes poslal bývalého policistu Jiřího Jungmana na šest let do vězení za to, že při potyčce v květnu 2008 zastřelil člověka. Odvolací senát tak výrazně zpřísnil verdikt královéhradeckého krajského soudu, který mu loni v prosinci vyměřil dvouletý podmíněný trest. Místo za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky ho potrestal za zabití. Muž byl již dříve kvůli svému činu pravomocně odsouzen k desetiletému vězení za vraždu, tento trest ale následně zrušil Ústavní soud. Dnešní verdikt je pravomocný.

Incident se odehrál v Trutnově. Jungman se pozdě v noci dostal do slovní a poté i fyzické potyčky s dalším mužem. Oba byli podle spisu opilí. Pře skončila střelbou. Jeden z výstřelů zasáhl muže do srdce.

Hradecký soud Jungmanovi již v roce 2010 uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let, a to za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vrchní soud v Praze ale čin překvalifikoval na vraždu a poslal Jungmana na deset let do věznice s ostrahou. Před dvěma lety verdikt potvrdil Nejvyšší soud.

ÚS však verdikt zrušil, protože podle něj justice zcela pominula Jungmanovy argumenty a rozhodla o jeho vině bez odpovídajících důkazů. Podle soudu například z žádného z důkazů nelze jednoznačně odvodit, že Jungman potyčku vyprovokoval. Bývalý policista byl pak propuštěn z vězení.