Foglová pokračuje v odvolávání, o klíče k archivu se prý nehraje

Praha - Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová potvrdila svůj záměr odvolat šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou a nahradit jí Světlanou Ptáčníkovou. Dále odvolá z funkce ředitele své kanceláře Pavla Žáčka a náměstka René Schreiera. Zároveň odmítla, že by za změnami ve vedení instituce byla snaha získat klíče k Archivu bezpečnostních složek. V takovém případě by prý rezignovala.

„Kdyby hrozilo, že Archiv bezpečnostních složek – že klíče od archivu mají být někomu předány, tak okamžitě končím. Radou jsem byla jmenována právě proto, aby se co nejvíce zpřístupňovalo a co nejrychleji. Na tom trvám,“ prohlásila Foglová. V tomto duchu se už dříve vyjádřil odvolaný ředitel Daniel Herman: „Jsem přesvědčený, že je to politicky motivované některými jednotlivci ČSSD s komunisty v pozadí… Vlastnit klíče od archivu bezpečnostních složek je to, o co některým lidem jde.“

Změny v ústavu po Hermanově odvolání dál rozdělují politickou scénu. ODS obviňuje ČSSD z levicového puče a snahy o politizaci ústavu, sociální demokracie to ale odmítá a naopak vidí počátek problémů právě u ODS. 

Foglová na setkání s novináři podotkla, že top management ÚSTR s ní odmítá komunikovat, což ji staví do problematické role a ústav tak nemůže fungovat. „Jak mám začít nějaké kroky komunikovat s lidmi, když tu nejsou?“ řekla. Žáček, který stál u zrodu ústavu a také ho dva roky vedl, má dovolenou, stejně tak Schreier. 

Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová a první náměstek Zdeněk Hazdra
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Změna na pozici ředitelky archivu by podle Foglové měla vést k tomu, aby archiv lépe fungoval, lépe spolupracoval s ÚSTR, pod který spadá, i s jinými institucemi. Foglová není spokojená s tím, jak probíhá digitalizace spisů. Odvolání Kukánové tak příští týden zřejmě projedná hlavní rada ÚSTR. „Paní ředitelka si od 11. dubna, kdy byla instalována do funkce ředitelky, nenašla ani deset minut na to, aby se se mnou setkala, aby se seznámila s prací archivu, s mými představami a případně je posléze korigovala,“ reagovala pro ČT24 Kukánová. 

Foglová také uvedla, že s šéfkou rady ústavy Petruškou Šustrovou jednala o převzetí ústavu už v lednu - tedy skoro tři měsíce před Hermanovým odvoláním. Na základě tohoto rozhovoru pak začala připravovat vlastní koncepci, jak by měla instituce fungovat. Odboráři ale tvrdí, že za ní koncepci napsal někdo jiný. „Metoda jejího zvolení i pracovní metoda rady je postavena na lži a konspiraci,“ prohlásil místopředseda Nezávislé odborové organizace ÚSTR  Miroslav Vodrážka. To Foglová odmítá. Odboráři přopouštějí, že možná začnou na protest stávkovat. 

Foglová už oslovila kandidáty do vědecké rady

Kvůli odchodu Daniela Hermana odstoupili všichni členové vědecké rady, která je poradním týmem ÚSTR. Vedení ÚSTR teď musí vytipovat nové členy. Foglová už prý možné kandidáty oslovila, jeden až čtyři lidé jí slíbili členství. Konkrétní jména nesdělila, chtěla by, aby v patnáctičlenné radě zasedli historici, ale i právníci či sociologové.  

Úkolem ÚSTR je nestranně hodnotit dobu nesvobody - komunismus i nacistickou okupaci. Rozbroje provázejí ÚSTR od jeho vzniku. Proti se vyslovovali zejména levicoví zákonodárci, kteří ústav označovali za zbytečnou instituci umožňující politické ovlivňování výkladu dějin. Radu ÚSTR volí Senát, který nyní ovládá opozice.