Zemanovi adepti na ústavní soudce zřejmě dostanou v Senátu zelenou

Praha - Čtveřici kandidátů na ústavní soudce, které navrhl prezident Miloš Zeman, doporučil zvolit i senátní ústavně-právní výbor. Zeman by si za ústavní soudce přál profesora Jaroslava Fenyka, soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou, profesora Vladimíra Sládečka a profesora Jana Filipa. Senát bude o kandidátech rozhodovat na schůzi, která začne ve čtvrtek 25. dubna za účasti prezidenta republiky.

Zatímco výbor pro lidská práva ve středu podpořil všechny kandidáty jednohlasně, plný počet hlasů od členů ústavně-právního výboru dnes získala v tajných volbách pouze Tomková. O hlas méně dostal někdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně a bývalý vojenský prokurátor Jaroslav Fenyk, stejně jako profesor a uznávaný expert na ústavní právo Jan Filip. Nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů byl doporučen další profesor práva Vladimír Sládeček.

Filipovo zvolení opětovně doporučil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Patří mezi ty lidi, kteří, když se zeptáte ve dvě v noci, co je v paragrafu pět ústavy Belgie z roku 1830, tak vám to z hlavy řekne. Umí věci popisovat jednoduše, a to umí opravdu jen ti, co o tom opravdu něco vědí,“ uvedl Blažek.

Filip si získal přízeň senátorů zejména z ČSSD, která má v horní komoře většinu, mimo jiné tím, že by na rozdíl od většiny současných ústavních soudců byl pro projednání jejich žaloby na bývalého prezidenta Václava Klause kvůli novoroční amnestii. Podle něj by ještě byla možnost řízení obnovit, pokud by o to prezident požádal.

Milada Tomková
Zdroj: ČT24

Vystoupení Fenyka na schůzi ústavně-právního výboru změnilo Blažkův názor na něj. Dříve měl vůči němu výhrady kvůli jeho působení ve vojenské prokuratuře. Fenykovi byl v médiích vyčítán jeho podíl na odsouzení odpírače vojenské základní služby. „Články mne nezajímají a znovu říkám, poslouchal jsem obsah vašich slov a osobně musím říci, že jsem - vidíme se poprvé v životě - pozitivně překvapen a byl bych rád, kdyby na Ústavním soudu se takto role plnila a ten leviathan, zvaný ozbrojené složky státu, (byl) hlídán,“ řekl Fenykovi ministr.

Adepty na ústavní soudce zpovídali senátoři (zdroj: ČT24)

Expert na trestní právo Fenyk svou roli v odsouzení odpírače vojenské služby Vladana Kočího zdůvodňoval mimo jiné tím, že pro něj žádal trest na samé dolní hranici trestní sazby, senát ale rozhodl o odsouzení na 15 měsíců. Vysvětlili si to prý i s Kočího obhájcem Otakarem Motejlem. „Snažil jsem se dělat věci, které byly v souladu s mým svědomím. Ale pochopitelně, doba se změnila a je také jiný náhled na lidská práva. A je potřeba prosazovat to, co Ústavní soud pracnou a náročnou judikaturou vytvořil,“ uvedl Fenyk. Zastala se ho i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, nyní senátorka za SZ.