FC Sněmovna od Kalouska finanční přihrávku nedostane

Praha – Ministerstvo financí nemíní vyslyšet apel rozpočtového výboru sněmovny, který se obrátil na šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) s výzvou, aby z veřejných financí poskytl dotaci 650 tisíc korun na vznik nového fotbalového týmu poslanců. Převod peněz přitom ve středu doporučil rozpočtový výbor, ministerstvo má ale opačný názor. Pokud chce skvadra zákonodárců „odčutat“ svůj první zápas už v polovině května na fotbalovém turnaji národních parlamentů v ruském Soči, musí sehnat prostředky někde jinde.

„Na ministerstvu financí se dnes odpoledne setkali poslanec Igor Svoják a ministr financí Miroslav Kalousek. Dohodli se, že případný start poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na fotbalovém turnaji v Soči bude realizován bez příspěvku ze státního rozpočtu,“ oznámil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle mluvčího je v tomto případě možné, aby ministerstvo financí peníze neuvolnilo, i když rozpočtový výbor příslušné rozpočtové opatření doporučil.

Člen rozpočtového výboru Igor Svoják (ODS) dává tým poslanců dohromady. „Jsou tam zastoupeny úplně všechny politické strany v Poslanecké sněmovně. Oslovili jsme kolegy a sestavili jsme tým,“ řekl ve středu pro ČT. Kromě něj patří do sněmovní jedenáctky například sociální demokraté Miroslav Svoboda a Josef Tancoš nebo Josef Šenfeld z KSČM.

Ne všichni poslanci honbu za koženým sluncem schvalují

U některých poslanců budí rozhodnutí výboru a cesta poslanců na turnaj rozpaky. „Nepovažuji to za dobrý nápad,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Dokonce chce o nápadu hovořit na poslaneckém klubu, a pokud by se tam o cestě poslanců na turnaj hlasovalo, bude proti. Ani poslanecký klub sociálních demokratů by prý nezvedl ruku pro přidělení rozpočtových financí na fotbalový turnaj.

K fotbalovému výjezdu svých kolegů se vyjádřila i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS): „Nevidím žádný přínos, který by mohla podobná cesta pro ČR mít, proto bych ji nepodpořila.“

„Už jsem dostal do mailu hlasy rozhořčených občanů,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru Vladislav Vilímec (ODS). Rozhodnutí výboru respektuje, i když se na jeho přípravě nepodílel. „Se mnou to nikdo neprojednával,“ podotkl.