V Ostravě se zatýkalo kvůli milionovým podvodům s dotacemi

Ostrava - Protikorupční policie obvinila z dotačního podvodu tři manažery místní firmy, kteří měli zneužít část peněz určených na nákup strojů pro recyklaci plastů. Celkem čerpali 315 milionů korun. Dva z obviněných skončili ve vazbě.

Detektivové trojici zadrželi a následně obvinili v pondělních ranních hodinách. Dnes na žádost policie rozhodl soud o tom, že dva z mužů půjdou do vazby. „Všechny osoby byly obviněny z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody od pěti do deseti let,“ uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Společnost se sídlem v Moravskoslezském kraji se věnuje výrobě a recyklaci obalových materiálů. Pobočky má i ve Zlínském a Libereckém kraji. Podle policie měli obvinění v letech 2007 až 2011 neoprávněně získat na dotacích přibližně 315 milionů korun. Škoda byla podle kriminalistů způsobena jak Evropské unii, asi 268 milionů korun, tak České republice - přibližně 47 milionů korun.

Dozorujícím státním zástupcem je Karel Kalda. Podle něj manažeři firmy k jinému než deklarovanému účelu použili část dotací. „Zařízení ale podle zjištěných informací nakoupené bylo,“ konstatoval s tím, že obvinění se dotačního podvodu dopustili už i tím, že do žádosti uvedli nepravdivé údaje.

Vydáno pod