Za brutální vraždu dívky přenášenou po Skypu si pachatel odsedí 26 let

Liberec – Výjimečným trestem 26 let vězení potrestal Krajský soud v Liberci čtyřiašedesátiletého muže, který loni v září v Jablonci nad Nisou ubodal svoji dvanáctiletou dceru. Hrůzný čin přitom slyšela přes internet i dívčina matka, která v té době pracovala jako zdravotní sestra v Saúdské Arábii. Odsouzený Milan Torák by měl pozůstalým navíc zaplatit 590 000 korun.

Tragédie se stala loni 15. září ráno mezi 4:30 a 5:05. Milan Torák své dceři zasadil v jejich bytě 12 ran velkým kuchyňským nožem. Šest z nich proniklo hluboko do hrudníku, zasáhly i plíce a srdce. Některé rány byly zezadu. Podle znalců muž jednal v afektu, dítě nemělo šanci likvidační útok přežít.

Překvapená dívka, kterou do té doby její otec za prohřešky nepotrestal ani pohlavkem, se nezmohla na žádnou obranu. Její matka přes Skype jen slyšela: „Tati, tati, tati, co děláš, tati!“ Pak bylo ticho.

Svůj čin si Torák nepamatuje. „Jde o obranný mechanismus, vytěsnění traumatické vzpomínky,“ řekla u soudu psycholožka Jitka Skramovská. Torák prý začal vnímat, až když viděl ležící dceru, kterou podle sebe i výpovědí dalších svědků velmi miloval. Když u soudu zaznělo, jak harmonický vztah s ní měl, roztřásl se a rozplakal. „Moc toho lituji, to se nemělo stát,“ pronesl Torák při závěrečné řeči. Své jednání a chování prý nemůže pochopit a smrt dítěte je pro něj nejhorším trestem.

Rozsudek nicméně není pravomocný, Torák si nechal lhůtu na rozmyšlenou. „Nebudu se odvolávat proti trestu, ale kvůli něčemu jinému,“ sdělil při odchodu ze soudní síně.

Motiv vraždy? Žárlivost

Podle znalců Torák za viníka smrti dívky považuje stále její matku, která byla jeho partnerkou 14 let a na kterou žárlil. S přibývajícím věkem se to zhoršovalo, kontroloval jí i mobil a jeho sledování nabývalo charakteru stalkingu. Myslel si, že ho podvádí. Žárlivost také vedla k hádce v osudný den, kdy zabil dceru.

Odsouzený Milan Torák u soudu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Impulzem k jeho jednání byla chyba ve spojení při hovoru matky s dcerou přes Skype. Do jejich hovoru se připojil někdo z Alexandrie v Egyptě, na obrazovce počítače se objevilo jen jméno Alex. Torák si myslel, že má jeho družka poměr s nějakým Egypťanem, a přestal se ovládat. „Byl to prudký afekt agrese vůči subjektu společné lásky, byl to akt msty,“ domnívá se psychiatr Pavel Štych. Svědci u soudu shodně uvedli, že Torák žárlil bezdůvodně.

Státní zástupkyně: Tato vražda se od jiných vymyká

Senát se přiklonil na stranu státní zástupkyně Libuše Němcové, která pro Toráka požadovala trest v polovině sazby výjimečného trestu, tedy 25 let vězení. Podle ní se jeho čin od jiných vražd vymyká. „Surovým způsobem zabil svoji dceru, která mu k tomu nezavdala žádnou příčinu. Trpěla i její matka, která vše slyšela přes Skype a byla bezmocná,“ uvedla Němcová.

Obhájkyně se snažila argumentovat tím, že šlo o impulzivní jednání pod vlivem prudké hádky. Soud byl ale jiného názoru. „Máme za to, že se nejednalo o unáhlené jednání během krátké doby, tomu neodpovídá délka konfliktu,“ vysvětlila předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Krátce před vraždou u bytu navíc zvonila sousedka, kterou probudil pláč dítěte a které Torák řekl, že je vše v pořádku. Podle soudu je pohnutka k činu jednoznačná. „Sám zavolal na tísňovou linku a uvedl, že zabil svoji dceru, protože její máma je kurva,“ dodala Drahotová.

Torák smrtí dívky vyhrožoval už několik týdnů před vraždou. V jednom případě hrozil, že se s ní zabije v autě. Výhrůžky prošetřovala i policie, nezjistila však nic protizákonného.