Schreier: Foglová se na něčí příkaz systematicky zbavuje lidí

Praha – Situace v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se neuklidňuje. Ekonomický náměstek René Schreier se ohradil proti nařčení nové ředitelky Pavly Foglové, že management s ní nekomunikuje, čímž je ohrožen chod ústavu. Schreier je na plánované, řádně ohlášené dovolené v Litvě a v prohlášení zaslaném Českém televizi vyjádřil názor, že se nová ředitelka „systematicky zbavuje na něčí příkazy lidí, kteří jsou mimořádnými a výjimečnými osobnostmi nejen v profesní, ale i manažerské rovině“.

Foglová včera oznámila další personální změny. Kromě Schreiera chce odvolat také šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou, skončit by měl i ředitel kanceláře Pavel Žáček, který stál u zrodu ústavu a dva roky ho vedl. Výpověď už dříve dostal vojenský historik Eduard Stehlík, který zastával funkci prvního náměstka.

Schreier dnes uvedl, že ho Foglová kontaktovala pouze jednou s tím, ať se dostaví v úterý 16. dubna do její kanceláře, aby spolu projednali vizi budoucí spolupráce – což vzhledem k jeho dovolené nebylo možné. Že by jeho nepřítomnost ohrožovala fungování instituce, odmítá. „Pravděpodobně paní Foglová nezná a neumí operovat s pojmy delegování a zastupování,“ poznamenal.

„Mé odvolání mě nepřekvapuje, neboť celá personální obměna je dlouhodobě plánována radou ústavu ve vleku s novými oranžovými 'kompetentními' členy rady ústavu ještě před jejich zvolením,“ napsal Schreier ČT s tím, že cílem celé personální rošády je „změnit zákon o ÚSTR a ABS a tím zabezpečit utlumení zpřístupňování a zveřejňování informací z činnosti bezpečnostních složek a o formách pronásledování i odporu“.

ÚSTR provázejí rozepře od jeho vzniku. Ty nejnovější vyvolalo odvolání ředitele Daniela Hermana radou ústavu. Důvodem byla nespokojenost s jeho prací. S Hermanovým odchodem postupně rezignovali i všichni členové vědecké rady ústavu, která slouží jako poradní orgán pro badatelskou činnost ÚSTR. ODS označila situaci v ústavu za levicový puč, ve kterém jde o ovládnutí Archivu bezpečnostních složek tak, aby informace z něj neohrozily možnou budoucí vládní spolupráci komunistů a sociální demokracie. Levice to odmítá, stejně tak nová ředitelka Foglová. Rovněž šéfka hlavní rady ÚSTR Petruška Šustrová vyloučila, že by rada pracovala na politickou objednávku. 

Úkolem ÚSTR je nestranně hodnotit dobu nesvobody - komunismus i nacistickou okupaci. Proti ÚSTR se od počátku vyslovovali zejména levicoví zákonodárci, kteří ústav označovali za zbytečnou instituci umožňující politické ovlivňování výkladu dějin. Radu ÚSTR volí Senát, který nyní ovládá opozice. Rada ÚSTR jmenuje a odvolává ředitele ústavu.