Papež nevyloučil návštěvu Velehradu, 5. červenec má zatím volný

Praha - Papež František nevylučuje, že letos v červenci navštíví národní pouť na Velehradě. Podle svého sekretariátu nemá na 5. července zatím žádný program. „I to může být určitá výpověď, ale není to jistota,“ podotkl kardinál Dominik Duka. Na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje církev i stát zvaly nejprve jeho předchůdce Benedikta XVI., který ale odstoupil. Jasno o návštěvě by podle kardinála mělo být zhruba během jednoho měsíce.

Česká republika a církev nyní stupňují diplomatickou aktivitu, aby nový papež opravdu přijel. Pražský arcibiskup Dominik Duka s prezidentem Milošem Zemanem dnes na Hradě připravovali další zvací dopis. Zeman už jednou v blahopřejném telegramu ke zvolení papeže na Moravu pozval. Duka uvedl, že další dopis by měl odejít i z České biskupské konference.

Duka momentálně vnímá šanci na příjezd papeže jako poloviční. „Dá-li se to tak říci až nátlak na papeže, aby se zúčastnil mezinárodní pouti na Velehradě, je asi opravdu i viditelný v samotném Vatikánu,“ uvedl kardinál. Naději má i ze zpráv velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka, jemuž podle Duky papež na pozvání řekl „maybe, perhaps“ (možná, snad).

Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát. Naposledy to bylo od 26. do 28. září 2009. Benedikt XVI. si pro svoji návštěvu Česka vybral výročí svatého Václava a současně 20. výročí sametové revoluce. Během třídenního pobytu mimo jiné navštívil kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně s proslulou soškou Pražského Jezulátka a sloužil mše v Brně-Tuřanech pro 120 000 věřících a na Proboštské louce ve Staré Boleslavi u příležitosti Národní svatováclavské pouti, kam přišlo 50 000 poutníků.

Zatím se objevily informace, podle nichž by nový papež měl jet do Brazílie, kde se 23. až 28. července v Riu de Janeiru uskuteční katolické Světové dny mládeže.

Vydáno pod