Čtveřice lidí ošidila na daních stát o 200 milionů korun

Praha – Protikorupční policie objevila další případ krácení daní. Čtveřice obviněných osob údajně způsobila obchodováním s neexistujícím zbožím státu škodu přes 200 milionů korun. Obžalovaní zatím zůstávají na svobodě, hrozí jim ale několik let vězení. Ministerstvo spravedlnosti navíc hlásí, že daňová kriminalita stoupá.

Trestní oznámení podal v tomto případě Finanční analytický útvar ministerstva financí, na jehož žádost začali kriminalisté případ zkoumat. Pachatelé posléze zadrželi na území hlavního města a Středočeského kraje. 

Jako výnos z trestné činnosti zajistili 55 milionů na účtech společností, jejichž prostřednictvím obvinění údajně krátili daň z přidané hodnoty, a to v období od druhé poloviny roku 2010 do konce roku 2011. „V rámci operace s krycím názvem Koloseum bylo provedeno několik domovních prohlídek,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Osoby byly zadrženy v úterních večerních hodinách, dodal.

Skupina, která deklarovala vývoz neexistujícího zboží do zemí Evropské unie, zůstává stále na svobodě. Soud totiž návrhu Městského státního zastupitelství o vzetí do vazby nevyhověl. Pachatelům však za krácení daní hrozí pět až deset let vězení.    

Statistiky dokazují, že daňová kriminalita v posledních letech stoupla. V roce 2009 policie šetřila přes 500 těchto případů, loni jich už byla téměř tisícovka. 

Ministerstvo spravedlnosti má proto v plánu tresty za úniky zvýšit – při trestném činu se škodou nejméně půl milionu korun by tak místo osmi let za mřížemi hrozilo deset. U škody dosahující částky pěti milionů korun návrh zvyšuje trestní sazbu z deseti na dvanáct let odnětí svobody. Nově by také měla být trestná i příprava ke zkrácení daně, nikoliv jen samotné zkrácení daně či pokus o něj.