Kmenové buňky mohou posunout léčbu obrny k lepšímu

Praha/USA – Velký pokrok v léčbě dětí s mozkovou obrnou (tzv. DMO) přinesla klinická studie lékařů z Duke University ve Spojených státech. Transfuze kmenových buněk z vlastní pupečníkové krve už v první fázi zlepšily zdravotní stav několika malých pacientů. Do druhé fáze výzkumu vybrali doktoři i dítě ze Slovenska.

To, co je pro rodiče zdravých potomků běžnou věcí, je pro druhé malý zázrak vykoupený stovkami hodin cvičení. Dětská mozková obrna se dostavuje už v rané fázi lidského vývoje a dochází kvůli ní k poruchám hybnosti. Nyní však pacientům s touto nemocí svitla nová naděje. 

Pětiletá Nelly Vadovičová ze Slovenska měla štěstí. Právě ji si z víc než sto padesáti dětí vybrala americká nemocnice pro klinický výzkum. V jeho průběhu dostane infuzi z vlastní pupečníkové krve, kterou nechala její matka při porodu odebrat, protože se v rodině často objevuje rakovina. Buňky podané v pupečníkové krvi najdou poškozené místo v mozku a jsou schopné ho zregenerovat. 

„Nebojím se toho, medicína šla strašně kupředu. Tajně doufám. Horší už to nebude. Může to být jen lepší. Proč to nezkusit,“ míní rodiče Nelly. A to i přesto, že studie bude trvat tři roky a teprve poté se zjistí, zda kmenové buňky skutečně mohou pacientům s dětskou mozkovou obrnou pomoci. 

Nemoc postihuje v průměru tři novorozence z tisíce. Ve střední Evropě zatím výzkum její léčby kmenovými buňkami z pupečníkové krve chybí. Ústav experimentální medicíny v Praze prý nemá dostatek sil ani prostředků připravit jakoukoliv klinickou studii, a proto se specializuje spíš na míšní poranění nebo sklerózu.

Kmenové buňky pomáhají při léčbě obrny (zdroj: ČT24)