Tři ze čtyř Zemanových kandidátů jsou kritičtí ke zdravotnické reformě

Praha - O zdravotnických nadstandardech začne Ústavní soud jednat v květnu. Ještě předtím má řešit stížnost opozice na církevní restituce. Napadené zákony by měli řešit už také noví soudci. A jaký je postoj ke zdravotnickým nadstandardům u Zemanových kandidátů na ústavní soudce? Tři ze čtyř mají výhrady.

Část zdravotnické reformy napadla sociální demokracie u Ústavního soudu před 16 měsíci. Jenže mandát od té doby vypršel třem soudcům, mezi nimi i Jiřímu Muchovi, který měl stížnost na starosti. Převzal ji po něm Jiří Nikodým. Podklady by měl připravit už i pro nové kolegy.  Generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil potvrdil, že stížnost na zdravotnickou reformu se chystá na květen, tudíž soudce zpravodaj musí nejspíš počítat s podklady i pro nové kolegy.

Placením za nadstandardy u lékaře nebo zvýšením poplatků za pobyt v nemocnici se už zabývají soudní analytici. Prověřují, jestli jsou nadstandardy běžnou praxí i v jiných zemích. Jaký názor na ně mají ústavní soudci, jasné není, zato tři ze čtyř prezidentových kandidátů jsou proti.

Kandidáti na ústavní soudce k poplatkům ve zdravotnictví

Milada Tomková: „Myslím si, také z hlediska mého hodnotového vnímání světa, že mohou být skupiny, které budou fatálně zasaženy těmito poplatky.“

A kritičtí k nim byli i Jaroslav Fenyk a Vladimír Sládeček. Pokud budou jmenovaní, posílí na soudu odpůrci zdravotnické reformy.

Kandidáti na ústavní soudce a zdravotnické poplatky (zdroj: ČT24)

Názor čtveřice kandidátů na nadstandardy chtěl znát sociální demokrat Jiří Dienstbier. Předseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09) Dienstbierův dotaz na kandidáty považuje za „velmi nedospělý a vrací nás o mnoho let zpět“. Senátor Dienstbier se brání: „Je naprosto normální ptát se kandidátů do ústavního soudu na jejich postoje k zásadním ústavně-právním problémům.“

Jednotný názor ale nepanuje ani na výboru, kde své názory čtveřice prezentovala. Podle bývalé soudkyně Ústavního soudu a senátorky Elišky Wagnerové (BEZPP) jde zejména o politickou filozofii, „interpretační postupy zejména, pokud jde o sociální práva, ty mohou být různé.“ Senátor Jaroslav Kubera (ODS) považuje za samozřejmé, že si levice kandidáty testuje, zda odpovídají jejím představám.

Levicový Senát bude o čtveřici, kterou navrhl prezident Miloš Zeman, rozhodovat ve čtvrtek. S pozvánkou na jmenování do funkce na Pražském hradě zřejmě hlava státu otálet nebude, a tak by se mohli na Ústavním soudu objevit už začátkem května. Po téměř roce by tak měl být soud v plném počtu. První politický spor, který by měli řešit, jsou církevní restituce. Stížnost opozice je na programu ještě před zdravotnickou reformou.