Baptisté definitivně odmítli peníze z církevních restitucí

Cheb - Bratrská jednota baptistů jako jediná ze sedmnácti tuzemských církví dnes definitivně odmítla církevní restituce. Už v únoru její zástupci se státem nepodepsali smlouvu o finančním odškodnění. Teď rozhodnutí nepřijmout více než 200 milionů korun potvrdil i sjezd delegátů. Odmítnuté peníze zůstanou státu.

Jednání baptistů v chebské modlitebně bylo uzavřené. Za odmítnutí restitucí ale podle předsedy výkonného výboru Milana Kerna hlasovala většina delegátů. „Nebudeme ani dodatečně podepisovat smlouvu se státem, a tím pádem na to nebudeme mít nárok. Rozhodnutí je konečné,“ potvrdil.

Baptisté, ke kterým se hlásí téměř tři tisíce lidí, mají podle státu nárok na 227 milionů korun. Delegáti ale tvrdí, že částka je příliš vysoká. „Naši bratři, kteří zažili tu dobu, nevnímají, že by se staly nějaké velké křivdy, co se týče majetku,“ řekl jeden z delegátů.

Jednotlivé sbory baptistů se tak za pár let místo příspěvků od státu budou muset spolehnout na vlastní financování. „Věřící by měli sami přispívat na chod svého sboru i své činnosti,“ myslí si kazatel David Sláma.

Ostatních šestnáct církví už smlouvu o peněžní části restitucí podepsalo. Podle schváleného zákona dostanou od státu nemovitosti za 75 miliard a postupně jim bude vyplaceno 59 miliard navýšených o případnou inflaci. „První kompenzace půjde na přelomu listopadu a prosince,“ upřesnil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Do sedmnácti let jim stát přestane hradit platy duchovních za 1,5 miliardy ročně.

Reportáž Marka Štětiny a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)