Exministr Julínek spolupracuje s firmou, pro niž podepsal předraženou zakázku

Praha - Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, kterého podle všech dostupných informací obvinila protikorupční policie kvůli nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranné služby, dnes s vlastníky jedné z těchto firem přímo spolupracuje. Česká televize zjistila, že Julínek je členem správní rady Nadačního fondu Jana Šebka, který spoluvlastní firmu Alfa Helicopter. Fond poslal peníze například firmě, které šéfuje Julínkův exnáměstek Pavel Hroboň. České televizi se dnes podařilo Julínka zastihnout. K obvinění policie se ale dál odmítá vyjadřovat.

Tomáš Julínek poslední dny tráví na své chalupě v Biskupicích u Jevíčka. Nikomu ale neotvírá a s nikým nechce mluvit, nehodlá nic komentovat. ČT nepotvrdil ani to, zda protikorupční policie obvinila skutečně jeho.

Podle trestního oznámení, ze kterého protikorupční policie vychází, podepsal Julínek v roce 2008 nevýhodnou smlouvu na provozování letecké záchranné služby, kterou převedl ze státu na soukromé firmy. Podle detektivů už stát na smlouvě prodělal 792 milionů korun. Policie zatím oznámila jen to, že bývalého vysokého manažera ministerstva zdravotnictví už obvinila ze dvou trestných činů. „ A to z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a zneužívání povinnosti při správě cizího majetku,“ dodal mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Zakázku získaly firmy DSA a Alfa Helicopter. Česká televize teď zjistila, že právě s majiteli firmy Alfa Helicopter má dnes Julínek nadstandardní vztahy. Julínek z ministerstva zdravotnictví odešel v lednu 2009, v březnu 2010 se stal členem Nadačního fondu Jana Šebka. Právě Jan Šebek je jedním z jednatelů firmy Alfa Helicopter, se kterou Tomáš Julínek uzavřel smlouvu o provozování letecké záchranné služby.

Kromě Julínka a Šebka sedí v Šebkově nadačním fondu i další jednatel firmy Alfa Helicopter - Pavel Müller. Fond dostává peníze hlavně od společnosti Alfa Helicopter. Česká televize zjistila, že podle obchodního rejstříku dostala v roce 2010 od fondu 185 tisíc korun i společnost Advance Healthcare Management Institute, kterou spoluvlastní Julínkův exnáměstek Pavel Hroboň. Julínkův exnáměstek si ale na podobný sponzorský dar pro svou zdravotnickou společnost nevzpomíná.

Tomáš Julínek s Pavlem Hroboněm
Zdroj: ČT24
  • Podle Radima Bureše, programového ředitele Transparency International, podezření na nějakou trestnou činnost vzniká právě v okamžiku, kdy se jedná o nějaká finanční plnění nebo nějaké dotace.

Vedení firmy Alfa Helicopter se ani dnes k údajně předražené zakázce na provozování letecké záchranné služby nevyjádřilo. Druhá z firem, se kterou ministerstvo zdravotnictví za vedení Tomáše Julínka podle protikorupčních detektivů v roce 2008 uzavřelo o stovky milionů předraženou smlouvu, společnost DSA, jakékoliv pochybnosti odmítá.

  • „Společnost DSA zásadně nesouhlasí se spojováním svého jména ve spojitosti s jakoukoliv předraženou nebo neregulérně vysoutěženou zakázkou. (…) Uváděná škoda je naprosto nepravdivá a zavádějící, protože armáda a policie nebyly dodnes schopné stanovit kompletní cenu za vlastní provoz.“

Podobně argumentoval při uzavírání smlouvy i Tomáš Julínek. Podle protikorupčních detektivů jsou ale armáda a policie schopné provozovat leteckou záchranku téměř dvakrát levněji než soukromé firmy. 

Aktivity exministra Tomáše Julínka (zdroj: ČT24)

Kde v Česku zasahují soukromé letecké společnosti a kolik to stát stojí?

  • Společnost DSA má svá stanoviště ve městech Hradec Králové, Ostrava, Liberec a Ústí nad Labem.
  • Společnost Alfa Helicopter má také čtyři stanoviště - v Jihlavě, Brně, Olomouci a Českých Budějovicích.
  • Stát - tedy armáda a policie - pak zajišťují záchrannou leteckou službu pro Prahu a střední Čechy (Policie ČR) a Plzeňsko (Armáda ČR)

Obě firmy - DSA a Alfa Helicopter - mají podle smlouvy dostat od státu za osm let téměř 4 miliardy korun. Peníze si dělí zhruba na polovinu a slouží jim jak na nákup vrtulníků, tak na provozní prostředky.

Podle trestního oznámení, které vedlo k obvinění exministra Julínka, jedna letová hodina u společností DSA a Alfa Helicopter (včetně držení pohotovostí) stát stojí 135 258 korun. Naopak ta nejdražší hodina i s držením pohotovosti u armády stát vychází na 50 025 korun.