Kubice: Spolupráci Bradáčové s Martincem si už neumím představit

Praha - Spor vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a šéfa protikorupční policie Tomáše Martince graduje. Do jejich rozepře vstoupil už před časem svým dopisem ministr spravedlnosti Pavel Blažek, teď se k němu připojil i ministr vnitra Kubice. Opatrně podotkl, že si „jako občan a ministr“ nedokáže spolupráci obou účastníků rozepře představit. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Kubice připustil, že spory Bradáčová-Martinec mohou vyústit v určité personální změny, na čemž se shodl se svým stínovým protějškem Jeronýmem Tejcem z ČSSD.

Vrchní zástupkyně tvrdí, že o ní Martinec šíří poškozující zprávy a kauzu na ni uměle vyrobil. Toto nařčení ale obviněný odmítá. Blažek stojící za Bradáčovou zaslal dopis policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi, jenž momentálně na žádost státní zástupkyně vyšetřuje činnost protikorupčního útvaru. „Policie se nemůže domnívat, že se státního zástupce zbaví metodami z 50. let,“ píše Blažek v dopise. Z jeho dopisu navíc vyplývá, že Martinec proti Bradáčové používá nezákonných postupů. 

  • Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce: "Výstup ministra Blažka je mediálně zjednodušen. Ministr vyjádřil asi to, co já vyjadřuji od nástupu do funkce - státní zástupce a policie jsou na jedné lodi s tím, že kapitánem té lodi je státní zástupce."

Svůj názor na celou kauzu vyjádřil nakonec také ministr vnitra Jan Kubice, který se od sporu chtěl původně držet dál. Spolupráce složek státních zástupců a protikorupční policie podle něj musí být velmi těsná, a celá věc tak akorát dokazuje to, že musí jít i o vážné chyby v určitých systémových přístupech, které státní zástupce brzdí při vyšetřování. Zároveň ale ministr podotkl, že se nic nemění na jeho důvěře k Červíčkovi, který je momentálně jediný kompetentní člověk, jenž může svou analýzou do situace přinést světlo. Jenže na tu si všichni nedočkavci musí počkat minimálně čtrnáct dní, vzkazuje policejní šéf. 

Vzhledem k tomu, že neshody Bradáčové i Martince pronikly jak do profesní, tak i osobní roviny, nedokáže si v budoucnu jejich vzájemnou spolupráci Kubice představit. Nadhodil, že vše sice záleží na dohodě hlavních aktérů, ale z osobního hlediska se přiklání k verzi, kdy dojde k určitým personálním změnám. Na tomto tvrzení se s ministrem shodl i jeho stínový protějšek Jeroným Tejc z ČSSD. 

Kubice se v debatě vyjádřil i k otázkám nabírání nových policejních příslušníků. Letos prý proběhne náběr zhruba 500 nových policistů. Finance na ně dostanou od ministerstva vnitra, které ušetřilo 200 milionů korun. 

Vláda loni schválila, že letos bude ve sboru 39 tisíc policistů. Kubice ale odhalil, že jich i tak několik set chybí. Náborem by se tak podle něj měla policie dostat na uvedené číslo.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc vyjádřil pochybnosti o kvalitě analýz, z nichž se při stanovování počtu policistů vychází. Možnost přijmout další stovky policistů však považuje za úspěch. Podle něj noví lidé posílí základní útvary, z jeho slov vyplynulo, že do služby by se mohli zapojit začátkem září.

Ten situaci označil za pomyslný „souboj andělů“, protože jak Bradáčová, tak Martinec si dokázali získat důvěru veřejnosti a jen těžko si dokáže představit, že se navzájem obviňují bez důkazů. „Bez personálních změn zřejmě bude spolupráce velmi obtížná, tím neříkám, že k nim má dojít, ale změny nakonec mohou vést k odchodu jednoho nebo i možná obou, což bych považoval za velkou škodu,“ uvedl Tejc.

Martinec: Proti mé osobě i proti útvaru byla rozpoutána „mediální kampaň“

Časopis Týden ve svém nejnovějším vydání uvedl, že Martinec rozeslal svým podřízeným dopis, v němž píše, že proti němu osobně i proti útvaru byla rozpoutána „mediální kampaň“. „Jsem rád, že na ostatních úrovních státního zastupitelství, včetně VSZ (Vrchního státního zastupitelství) v Olomouci jsou s naší prací spokojeni a hodnotí ji jako velmi kvalitní. A pokud nastanou problémy, dokážou je řešit konstruktivně bez účasti médií a ministrů,“ cituje týdeník z dopisu, který má k dispozici. Martinec v něm kolegy nabádá, aby údajnému nátlaku nepodlehli.