Lufthansa chystá největší stávku. Praha musí zrušit 26 letů

Praha – Pondělní stávka pozemního personálu německé letecké společnosti Lufthansa zapříčinila zrušení šestadvaceti letů mezi Prahou a městy Mnichov, Frankfurt nad Mohanem a Düsseldorf. Zaměstnanci se s vedením společnosti nemohou dohodnout na nově stanovených pracovních podmínkách.

Kvůli protestu odborového svazu Verdi zastupující personál Lufthansy nedojde k žádnému z třinácti plánovaných příletů na Letiště Václava Havla. Zrušen bude i stejný počet odletů z české metropole.

Německý přepravce v sobotu informoval, že z 1 720 plánovaných odletů z Německa jich uskuteční Lufthansa pouze 32. Z 1 650 letů po Německu a Evropě zůstane 20 a na dálkových linkách odletí z běžných 70 jen 12 letadel.

Svaz Verdi v pátek oznámil, že celodenní stávka zasáhne v pondělí německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Mnichově, Stuttgartu, Hannoveru, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a Norderstedtu. V Berlíně má stávka trvat do 14:30 a pouze dopolední protest chystá letištní personál v Norimberku.

Jenže chystaná pondělní stávka by měla mít daleko tvrdší dopady než ty předešlé z 21. března. Lufthansa tehdy musela zrušit 700 letů během sedmi hodin.

Za vše může spor o nové pracovní mzdové smlouvy, finanční odměny a pracovní podmínky více než 33 tisíc zaměstnanců především z technických a servisních úseků. Odbory odmítají návrh, který ve středu předložila Lufthansa a který by podle nich pro zaměstnance znamenal výrazný pokles reálných příjmů.

Letecká společnost navíc odmítla požadavek odborů o zvýšení mezd o pět procent a ztížené podmínky propouštění. Lufthansa totiž trvá např. na prodloužení pracovní doby. Obě strany budou situaci projednávat poslední dny v dubnu.

Vydáno pod