Nový systém na úřadech práce nefunguje. Propiska je jistější

Praha - Úřady práce po více než roce stále bojují s novým informačním systémem na výplaty sociálních dávek. Mizejí data, nezbývá čas na klienty. Česká televize oslovila všechny kontaktní místa úřadů práce v zemi a převážné hodnocení zní: Problémy nezmizely, jen jsou méně vidět. Ministerstvo se chystá i na variantu, že bude muset programy vyměnit. A hned v pondělí se vedení resortu chystá navštívit regionální pobočky.

Nekonečné loňské fronty u přepážek sice zmizely, ale projekt za stovky milionů korun nefunguje dál. Úředníci zápasí s mizením dat, které do systémů pracně zadali. Výpadky má i evidence seznamu nezaměstnaných. 

„Pokud bych měl reagovat podle pravdy, tak nový systém nezlepšil nic,“ uvedl ředitel úřadu práce v Jeseníku Martin Viterna. Úřad práce v Jeseníku eviduje 2 500 nezaměstnaných. Tento týden tu měli problémy se zadáváním údajů o všech dávkách, které klient pobírá. Kvůli výpadkům systému začali zaměstnanci znovu používat propisovačky. 

Po víc než roce od zavedení nového programu se všichni shodují v jednom: ubylo času na to nejdůležitější - mluvit s klienty o pracovních příležitostech. „70 procent je administrace a ta menší část, bohužel menší, je přímá práce s tím klientem,“ uvedl Jan Dudek z odboru poradenství úřadu práce v Prachaticích. 

I z výňatků e-mailové komunikace úředníků, do které ČT směla nahlédnout, je patrné, jaká atmosféra na úřadech panuje.

Antimonopolní úřad: Smlouva s dodavatelem technologie je protizákonná

O smlouvě s dodavatelem technologie, společností Fujitsu Technology, bude znovu rozhodovat i antimonopolní úřad. Už v březnu ji označil za protizákonnou. Firma totiž dostala zakázku bez soutěže. Teď ochránci hospodářské soutěže rozhodují o odvolání, které podalo jak ministerstvo práce, tak i firma Fujitsu. 

Ministerstvo počítá s tím, že by antimonopolní úřad mohl výběr dodavatele informačních systémů zpochybnit znovu. Jeho úředníci už proto předběžně připravují náhradní varianty. „Připravujeme i krizový plán, kdybychom například museli přejít na nového poskytovatele, tak abychom po tu přechodnou dobu měli zajištěnou výplatu dávek,“ uvedl Petr Krůček, náměstek ministryně práce a sociálních věcí. 

Kvůli IT zakázce policie stíhá bývalého náměstka ministra Jaromíra Drábka - Vladimíra Šišku. Během vyšetřování pak obvinila dalších 11 lidí. 

Úřady práce po více než roce stále bojují s novým informačním systémem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod