České hranice pohlídají bezpilotní letouny

Praha - Vojenský technický ústav je blízko k dokončení původních českých bezpilotních letadel. Jejich prototypy představil náčelníkovi generálního štábu. A počítá i s jejich využitím pohraniční policií. Hlavní předností je cena letadel - v porovnání se zahraničními stroji má být i desetkrát nižší.

Sokol, původní český průzkumný stroj na dálkové ovládání, má hlídat hranice nebo sledovat rizikové demonstrace. Zatím ale mimo hangár nebyl. „V nosové části bude umístěna kamera, samozřejmě gyroskopicky stabilizovaná, která umožní držení obrazu nezávisle na poloze letounu za letu,“ popsal ředitel oddělení bezpilotních prostředků Jiří Kuzdas.

Jde o první bezpilotní stroj, který usiluje o razítko Úřadu pro civilní letectví - všechny starší směly do vzduchu jen ve vojenských prostorech. Ačkoliv uletí 40 kilometrů, jeho plné využití naráží na zákony. Podle nich musí ovládající na letadlo přímo vidět. V tomto případě je to nadbytečné, protože stroje mají autopilot a dokážou se držet naplánované trasy samy. „Letoun se neřídí joystickem, ale z PC tabletu, kde jsou k dispozici na mapě polohy letounu,“ upřesnil Kuzdas.

Ačkoliv si sokola objednalo ministerstva vnitra, zajímá se o něj i armáda. „Veřejnost zná hlavně ty velké americké predatory, které jsou schopné nést i řízené střely. My touto cestou určitě nepůjdeme, potřeby naší armády jdou spíše k těm menším prostředkům,“ řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)