Žalobce popsal, jak měli Rath, Pancová a Kott ovlivňovat zakázky

Praha – Obžalovaný poslanec David Rath a další dva hlavní aktéři korupční kauzy Kateřina Pancová a Petr Kott měli podle státního zástupce Petra Jiráta jasně rozdělené role při manipulování veřejných zakázek. Zjistil to deník Právo z odůvodnění obžaloby. Sám David Rath zatím prostřednictvím Lidových novin požádal, aby mu policie dala na prostudování spisu dost času a aby u soudu svědčili i politici ČSSD. Příští týden bude soud opět rozhodovat, zda propustí obviněnou trojici z vazby.

Podle žalobce měli Kateřina Pancová a Petr Kott jasně rozdělené role při zasahování do veřejných zakázek, Davida Ratha potom vždy informovali, co dělají. „S MUDr. Pancovou řešil Rath rekonstrukce a novou výstavbu, s MUDr. Kottem pak řešil plánované nákupy zdravotnické technologie,“ řekl Petr Jirát deníku.

David Rath naopak kritizoval státního zástupce, který obžalovanému poslanci prý znemožňuje obhajobu tím, že neposkytl dost času na prostudování spisu. Je také přesvědčen, že obžaloba nepředložila některé odposlechy, jejichž obsah se jí nehodil. Před soudem potom Rath chce vyslýchat politiky z ČSSD. „Z torza odposlechů, které máme k dispozici, vyplývá, že se různé osoby včetně mě baví o shánění peněz na volby. Je důležité, aby se k tomu někteří měli možnost vyjádřit a říct, jak to bylo. Pomáhat vlastní straně je normální a není se za co stydět,“ uvedl poslanec v Lidových novinách.

Poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje je ve vazbě od poloviny loňského května. Podle obžaloby si vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky měl dostat za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického
vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Spolu s Rathem policie obvinila dalších deset lidí.

Státní zástupce popsal, jak obžalovaní manipulovali zakázky (zdroj: ČT24)