Potvrzeno: Kvůli letecké záchrance je stíhán Julínek

Praha - Státní zástupkyně Darja Dunajová České televizi potvrdila, že protikorupční policie obvinila někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), a to v souvislosti s údajně nevýhodnou smlouvou na provozování letecké záchranné služby. Státu měla vzniknout škoda skoro 800 milionů korun. Julínek se ke kauze odmítá vyjadřovat. Premiér Petr Nečas (ODS) chce od Julínka vysvětlení.

„Bylo mi doručeno usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, přičemž očekávám, že obviněný si podá do tohoto rozhodnutí stížnost,“ řekla ČT Dunajová s tím, že proto kauzu nechce vůbec komentovat.

Protikorupční policie v pátek oznámila, že obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz u státních subjektů a u privátních firem. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji.

Nečas chce od Julínka stanovisko, pak se rozhodne, co dál

Tomáš Julínek je nyní poradcem premiéra Petra Nečase pro oblast zdravotnictví, ministrem byl za Mirka Topolánka (ODS).

„V této chvíli nejsou předsedovi vlády známy žádné skutečnosti, ze kterých by vyplývalo, že Tomáš Julínek při procesu transformace letecké záchranné služby postupoval protiprávně, zvláště pokud se jednalo o realizaci procesu vycházejícího z rozhodnutí tehdejší vlády,“ uvedl mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Tendr za téměř tři miliardy korun na zajištění letecké záchranné služby vypsalo ministerstvo v první polovině roku 2008. Zvítězily firmy Alfa Helicopter a DSA, jež se do tendru přihlásily společně. Uzavřením smlouvy s těmito společnostmi měl Julínek připravit stát o 792 milionů. Podle trestního oznámení, které vedlo k jeho obvinění, totiž stojí jedna letová u soukromých společností 135 tisíc korun, zatímco u policie jde jen 35 tisíc korun a u armády o 50 tisíc korun.

Firma Alfa Helicopte se stále odmítá k částkám vyjádřit. Firma DSA se proti nim ostře ohradila. „My máme náklady spojené s pořízením vrtulníku, se zaškolením personálu, ty samozřejmě organizace jako policie a armáda nemá,“ řekl mluvčí společnosti DSA Tomáš Zdechovský.

DSA zvažuje žalobu

Výhradu DSA potvrzuje i samotné ministerstvo obrany. „Není v tom amortizace vrtulníku, není v tom nákup náhradních dílů, nejsou v tom platy posádky,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministerstvo zároveň připouští, že kompletní náklady na jednu letovou hodinu armádního vrtulníku neumí přesně vyčíslit. Protikorupční detektivové přitom tvrdí, že stát může poskytovat leteckou záchrannou službu mnohem levněji než soukromé firmy. „V této věci podle našich závěrů jde právě o rozdíl v ceně poskytování těchto služeb ze strany státních subjektů a nestátních subjektů,“ uvedl již minulý týden mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obvinění exministra Julínka tak možná vyvolá další právní spory. Firma DSA totiž zvažuje kvůli pomluvě trestní oznámení.

Reportáž o případu Tomáše Julínka (zdroj: ČT24)