Žádosti církví o pozemky a stavby pozvolna nabírají obrátky

Praha – O vrácení 8 676 pozemků a 23 staveb zažádaly dosud církve a náboženské společnosti. Od začátku roku podaly v rámci restitucí celkem 156 výzev k vydání dříve zabaveného majetku. Celkem 88 jich směřovalo na Státní pozemkový úřad (SPÚ), který má církvím vydávat zemědělské nemovitosti. Státní podnik Lesy České republiky pak církve žádaly o vydání lesů a s tím souvisejícího nemovitého majetku v 65 případech. Shodně po jedné žádosti obdržely Diplomatický servis ministerstva zahraničních věcí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a Povodí Moravy.

Mluvčí SPÚ Monika Machtová označila nárůst počtu výzev od začátku roku za plynulý a postupný. Výzev znatelně přibylo pouze na začátku března. „V posledních týdnech neregistrujeme žádné skokové navýšení počtu podaných výzev, týdenní nárůst je v řádu jednotek,“ podotkla. Úřad má na prověření výzev půl roku. Protože jde ale o časově náročnou záležitost, první dohody se zřejmě jen tak neuzavřou.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 tisíc hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků, což představuje okolo 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církve by mohly zpět dostat téměř 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Ostravsko-opavské biskupství zatím například podalo čtyři desítky výzev k vydání majetku. Mimo jiné požaduje Lovecký zámeček v obci Bílá v Beskydech. Brněnské biskupství počítá se zpětným získáním až 2 000 hektarů půdy. Z konkrétních staveb chce požádat například o poutní kostel na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Církev chce památku zapsanou na seznamu UNESCO získat do své správy.