Další škraloup soudce Havlína – nedovolené ozbrojování

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozšířil počet trestných činů, za které stíhá pražského soudce Ondřeje Havlína. Vedle obvinění z korupce se bude muset zpovídat také z nedovoleného ozbrojování. V pořadu Impulsy Václava Moravce na rádiu Impuls o tom informoval šéf útvaru Robert Šlachta.

„Soudce Havlín držel nelegální zbraň,“ řekl Šlachta s tím, že policisté zbraň našli při domovní prohlídce.

Havlín čelí stíhání společně se státním zástupcem Františkem Fialou a dalšími čtyřmi lidmi, mezi nimiž je jeden advokát a jeden advokátní koncipient. Podle informací médií jde o advokáta Karla Matějku a někdejšího šéfa policejní inspekce Borise Štefla. Z dostupných informací vyplývá, že muži měli za úplatky zahlazovat trestné činy v dopravě. Havlín údajně jako soudce obvodního soudu pro Prahu 2 v řadě případů nepozval k soudu poškozené. Lidé tím přišli o odškodnění. Podle policistů je případ ojedinělý fungujícím klientelistickým systémem a vzájemně silnými vazbami mezi jednotlivými obviněnými.

Havlínův případ se momentálně nachází ve fázi výslechů svědků a vyhodnocování materiálů. Šlachta nevyloučil, že by mohlo být v budoucnu rozšířeno obvinění, třeba i na další podezřelé. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již také soudce dočasně zprostil výkonu funkce, a to až do pravomocného ukončení trestního stíhání. Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou.

Vydáno pod