Smetanovi už další vězení nehrozí, žalobci kauzu uzavřeli

Olomouc - Řidiči olomoucké MHD Romanu Smetanovi, odsouzenému za to, že pomaloval předvolební plakáty, už další vězení nehrozí. Žalobci jeho případ uzavřeli, zůstává mu ale tříměsíční podmínka, protože se vyhýbal nástupu do vězení. Informaci přinesl server iDNES.cz. Smetana s trestem nesouhlasí, odvolávat se ale nebude.

Státní zástupce Libor Skácel po vynesení rozsudku řekl, že Smetanovi měl být uložen trest nepodmíněný. Zvažoval proto dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle žalobkyně Jany Brančíkové, která měla případ v odvolacím řízení na starosti, ale státní zastupitelství dovolání nepodá, protože pro to nemá zákonné důvody. „Podmínky pro podání mimořádného opravného prostředku jsou specifické, tady ale nenastaly. A to proto, že trest, který zde byl uložen, odpovídá zákonu v tom směru, že byl uložen v rámci dané trestní sazby. Z naší pozice je to tak uzavřená věc,“ řekla Mladé frontě Dnes.

Roman Smetana: „I přes nesouhlas s jakýmkoliv trestáním nemám zájem na dalším prodlužování kauzy, a neodvolával jsem se proto ani vůči rozsudku okresního soudu ve věci maření úředního rozhodnutí. Nebudu se nyní tedy ani dovolávat.“

Smetana byl odsouzen za to, že v roce 2010 namaloval politikům na předvolebních plakátech tykadla a na billboardy připsal své komentáře. Nejvíce pokreslených plakátů patřilo ODS, jež se jako jediná u soudu domáhala toho, aby jí muž zaplatil škodu 15 000 korun. Soud Smetanovi uložil, aby škodu uhradil, což udělal. Kromě toho si měl odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, což už ale odmítl. Soudkyně mu proto přeměnila trest na 100 dní vězení.

Svůj stodenní trest si Smetana nakonec odpykal. Nástupu do vězení se ale vyhýbal, a to hned dvakrát. Důvodem byl podle něj nesouhlas s verdiktem soudu, který považoval za špatný. Původně měl nastoupit do vězení loni v březnu. Policii se ale přihlásil až na dubnové protivládní demonstraci odborů, kde byl zatčen. Ve vězení strávil jen 33 dní. V květnu totiž podal v jeho kauze tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) stížnost pro možné porušení zákona. Smetana tak byl alespoň dočasně volný. Nejvyšší soud v srpnu stížnost zamítl, Smetana se ale návratu do vězení znovu vyhýbal. Na zbytek trestu - 67 dní - nastoupil až v půlce října.