Podváděli někteří solární baroni kvůli vyšším výnosům?

Praha - Česká televize získala dosud neveřejný seznam 159 slunečních elektráren, které se nestihly připojit do konce roku 2010, a přesto prodávají elektřinu za nejvyšší výkupní ceny. Majitelé těchto elektráren vydělají za dvacet let o 31 miliard korun navíc oproti tomu, co by vydělali, kdyby dostali papíry až v roce 2011. Dostali tito solárníci jen pozdě elektroměry, jak sami říkají, nebo se jedná o kolosální podvod? Kauzou se zabývali reportéři z Reportérů ČT Michael Fiala a David Havlík.

Neveřejný seznam, který má ČT k dispozici, posiluje podezření, které se již delší dobu vznáší nad solárním byznysem. Všech 159 elektráren zde uvedených získalo úřední razítko, že jsou hotové, už v prosinci 2010. Kdy ale byly elektrárny skutečně uvedené do provozu, ukazuje až tento seznam, který si od společnosti E.ON vyžádala policie. Některé z nich začaly proud do sítě dodávat až v dubnu 2011. Právě na přelomu let 2010 a 2011 spadly ceny solární elektřiny o 55 procent.

Úplně poslední na seznamu je pak elektrárna u Břeclavi v Jihomoravském kraji, která má elektroměr připojen od 25. dubna 2011. Její majitel trvá na tom, že elektrárnu dostavěl včas, jenom pozdě dostal elektroměr. „Elektroměr byl namontován až v dubnu firmou E.ON. Na můj dotaz, proč tak pozdě, mi E.ON sdělil, že je to standardní postup,“ sdělil jednatel firmy Overwatt Vladan Marcalík. Podle ředitelky České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzany Musilové je však čtyřměsíční zdržení nepravděpodobné.

Zmatky i u ČEZu

Energetický regulační úřad (ERÚ) se proto rozhodl přezkoumat dokumentaci všech solárních elektráren nad výkon jednoho megawattu, zda byly skutečně dostavěny do konce roku 2010 a vyšší výkupní ceny dostávají oprávněně. Jedním z případů - elektrárnou poblíž Zlína, která patří firmě FVE 28, s.r.o. - se zabývá státní zástupce. „Elektrárna nebyla k datu 31. 12. 2010 zcela dokončena. A bylo přitom před ERÚ prezentováno, že dokončena je,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík. Čtyři podnikatelé se tak podle žalobce pokusili neoprávněně získat 300 milionů korun. Státní zástupce je obžaloval a hrozí jim až desetileté vězení.

Firma E.ON však není v Česku jediná, která připojuje sluneční elektrárny. Víc než polovinu jich připojila firma ČEZ. „Doba konce roku 2010 byla opravdu hektická, všichni pracovníci ČEZ Distribuce museli pracovat i o svátcích. Tlaky na ně ze strany těch, kteří chtěli být připojeni k síti, byly ohromné, dá se říci až osobní vyhrožování,“ řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Konkrétní informace o tom, že by někdo čerpal vyšší výkupní cenu neoprávněně, prý nemá.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Milionový úplatek

Důkazy o tom, že i ČEZ připojoval problematické projekty, ale existují. Firma Lumen Energetický development, která stavěla fotovoltaickou elektrárnu v České Lípě, se také na poslední chvíli snažila zajistit ceny roku 2010 - jeden z představitelů firmy se pokusil uplatit inspektora regulačního úřadu. Jenže právě tento inspektor upozornil na případ detektivy protimafiánského útvaru policie. Ti pak podnikatele zatkli přímo při předávání milionového úplatku. Soud za to poslal Tomáše Nováka, zatím nepravomocně, na čtyři roky za mříže a potrestal i dva jeho spolupachatele.

Nyní je třeba zjistit, zda elektráren, které podváděly ve snaze získat vysoké ceny na dvacet let, nebylo víc. Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (Strana zelených) by zpětné odebrání nelegálně nabytých peněz mohlo pomoci státu najít cestu, jak napravit své selhání ohledně regulace elektřiny z obnovitelných zdrojů a najít finanční prostředky ke snížení ceny energií pro spotřebitele.