Picek se činí na obraně. Sesadil náměstka z řad ODS

Praha – Ministr obrany Vlastimil Picek odvolal svého náměstka pro personalistiku Michaela Hrbatu (ODS), nahradit ho má bývalá náměstkyně z ministerstva vnitra Lenka Ptáčková-Melicharová. S odvoláním na zdroje z ministerstva to uvádí server E15 i týdeník Euro.

Picek oznámil Hrbatovo odvolání odpoledne po svém návratu ze setkání ministrů obrany v Lucembursku. Důvod náměstkova odvolání neuvedl. V tiskovém prohlášení pouze napsal, že Hrbatovi poděkoval za jeho dosavadní práci. „Předložil mu nabídku na jiné pracovní uplatnění v resortu obrany,“ doplnila ředitelka ministerského odboru komunikace Mira Třebická.

Jedná se o druhou výraznou personální obměnu, k níž Picek přikročil; počátkem dubna jmenoval do funkce prvního náměstka někdejšího diplomata Daniela Koštovala. Do Hrbatovy působnosti na ministerstvu obrany spadal například armádní sport, školství nebo péče o veterány a vojenské hroby. Podle serveru E15 neměl s ministrem obrany Pickem harmonické vztahy a o jeho možném konci ve funkci se začalo spekulovat ve chvíli, kdy Picek letos v dubnu usedl v čele resortu.

Svůj odchod oznámil Hrbata na Facebooku

Podle Hrbatova vyjádření na sociální síti Facebook změna ve vedení ministerstva nastala již v pondělí. „Tak mě dnešním dnem ministr obrany generál Picek odvolal z funkce náměstka ministra obrany pro personalistiku,“ uvedl v první pracovní den nového týdne Hrbata. Odvolaný náměstek dnes na dotazy o svém konci ve funkci nereagoval.

Michael Hrbata v předchozím volebním období (2006–2010) působil jako poslanec, ve volbách v roce 2010 už se do sněmovny nedostal. Coby zákonodárce vystupoval jen málo, byl ale funkcionářem výboru pro obranu, v němž byl místopředsedou. Působil také ve stálé komisi pro kontrolu činnosti vojenského zpravodajství. V současnosti působí mj. jako místopředseda jihomoravské ODS.

Nástupknyě chce dokončit zákon o veteránech

Hrbatu, který v minulých měsících čelil kritice médií kvůli nesrovnalostem ve svém účetnictví, má ve funkci nahradit Lenka Ptáčková-Melicharová. Ta dříve působila na ministerstvu vnitra coby náměstkyně pro evropské záležitosti. Nové funkce se má ujmout od zítřka. Podle vlastních slov chce dokončit legislativní změny týkající se vojáků z povolání i těch v záloze. Pracovat chce také na zákonu o válečných veteránech.

Lenka Ptáčková-Melicharová dříve pracovala jako náměstkyně ministra pro vnější vztahy na ministerstvu informatiky. Od roku 2007 pak byla náměstkyní ministra vnitra pro evropské záležitosti a v poslední době působila jako zástupkyně vedoucího oddělení poradců ministra obrany. Ptáčková Melicharová není členkou žádné politické strany, dříve působila v KDU-ČSL.

V souvislosti s Hrbatovým odchodem Euro.cz upozornilo na nesrovnalosti v náměstkových financích; Hrbatovy investice do nemovitostí z posledních let převýšily finanční příjem plynoucí z funkce náměstka ministra obrany. „Bývalý poslanec před lety štědře podporoval svoji stranu, věnoval jí dohromady více než milion korun. Prozatím vždy popíral, že by využíval nelegální zdroje, a odkazoval na prověrky Národního bezpečnostního úřadu,“ uvedl server.