Armáda investuje desítky milionů do firmy, kterou chce prodat

Nový Jičín - Investice v řádu desetimilionů do státní firmy, kterou chce stát prodat - podle vlády zvýšení prodejní ceny, podle opozice trestný čin. V současnosti se jedná o Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Novém Jičíně, kde během několika měsíců vyrostou nové výrobní haly. Opoziční ČSSD to kritizuje s tím, že se stát jako vlastník chová nestandardně. Na problém upozornila i organizace Transparency International.

Nové haly za skoro 40 milionů korun začnou dělníci stavět v areálu Vojenského opravárenského podniku v Novém Jičíně během několika dní. Hotové mají být koncem srpna, práci v nich najde až 200 dělníků. „Naším zájmem je v prvé řadě rozvoj podniku, ať jsme státní firma, nebo soukromá firma“, komentoval ředitel VOP Adolf Vermiřovský.

S desítkami milionů korun na nové haly souhlasilo bez výhrad ministerstvo obrany, pod které firma spadá. Má to navíc zvýšit prodejní cenu státního podniku. „Umožní to zjednodušit výrobní tok, tudíž ušetřit náklady a tudíž se zvyšuje hodnota podniku,“ komentoval generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. 

Opozice je ovšem jiného názoru. „Pokud vynaložené prostředky nebudou znamenat, že se o minimálně stejnou částku zvedne hodnota podniku, tak si myslím, že to rozhodně není nakládání s majetkem s péčí řádného hospodáře, a to by vedlo k úvahám o trestním oznámení,“ řekl stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD). 

Stanislav Beránek, Transparency International:

„Minimálně se jedná o nehospodárné jednání, pokud to nenaplňuje znaky trestného činu.“

Tato podezření ministerští úředníci odmítají. „My to nemodernizujeme pro někoho, ten podnik si to dělá sám pro sebe, aby ušetřil náklady, bez ohledu na to, kdo to vlastní,“ zopakoval Vylita. Podle oponentů by do rozvoje podniku měl investovat nový majitel. 

VOP Nový Jičín je největší vojenskou  firmou v Česku. Dělají se v něm modernizované tanky nebo se tu montují kolové transportéry Pandur. Vláda schválila prodej části Vojenského opravárenského podniku už loni, a to ve Šternberku na Olomoucku. Soukromá firma za něj zaplatila přes 150 milionů korun.

Prodej armádního majetku přináší otazníky (zdroj: ČT24)