Dnes už můžete poslat dopis se Zemanem

Praha - Ode dneška bude na všech poštách k dostání známka s portrétem prezidenta Miloše Zemana. Startovací náklad je deset milionů kusů. Známka s prezidentem je písmenová, neobsahuje tedy konkrétní cenu a je určená pro vnitrostátní poštovní styk.

Zvýšený zájem o nákup známky se Zemanem pošta nezaznamenala, výjimkou byla speciální filatelistická přepážka na hlavní poště v Praze, kde se od rána tvořily fronty. Filatelisté a další zájemci si mohou pořídit pamětní list k prvnímu dni vydání známky. Pošta jej připravila v omezeném nákladu 2 800 kusů a je k dostání buď na hlavní poště, nebo přes objednávku na internetu. Stojí 30 korun.

Pošta pro výrobu prezidentské známky použila rotační ocelotisk kombinovaný s hlubotiskem, což je nejkvalitnější, ale zároveň nejnáročnější technika. Známka je tak zabezpečená proti případnému padělání. Není samolepicí.

Portrét pro prezidentskou známku vytvořil rytec Miloš Ondráček. Nejprve překreslil oficiální Zemanovu fotografii od Herberta Slavíka, pak vytvořil rytinu. Vlastní rytecká práce je podle něj jednodušší, záleží hlavně na trpělivé práci pod lupou. Na každý tah je ale jen jeden pokus. Při chybě je podkladová ocelová destička na vyhození. Hotová rytina se pak v tiskárně přenese na válečky. Ondráček před deseti lety vyrýval i obraz prezidenta Václava Klause. Uspěl ale až na druhý pokus, k prvnímu měl Klaus výhrady.

Známka s písmenem A

… odpovídá ceně služby pro vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g. Hodnota známky je 10 korun.

Po vyčerpání prvního nákladu je pošta připravená známku se Zemanem dotisknout. Deset milionů kusů by podle odhadů pošty mohlo vystačit na jeden rok. Známek s předchozím prezidentem Václavem Klausem pošta vydala 94 milionů, s Václavem Havlem 260 milionů. Při odchodu prezidentů z funkce pošta neprodané známky stahuje, dál ale platí.

Miloš Ondráček při tvorbě známky s Milošem Zemanem
Zdroj: ČT24

Tradice prezidentských známek není v Evropě obvyklá

Česko je jednou z mála zemí, která na poštovních známkách zobrazuje své žijící prezidenty. Pošta známky s českými prezidenty vydává od roku 1920, kdy vyšla první s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka. Za komunismu byla tvorba prezidentských známek pod drobnohledem. Několikrát se musel měnit například portrét Gustáva Husáka. „Husák tehdy nosil velmi silné brýle a známka vypadala dost nepřirozeně,“ vysvětlil už dříve filatelista Jiří Sedlák.

Známky s podobiznami prezidentů
Zdroj: ČT24

Zeman je desátým prezidentem, jehož portrét bude v Česku možné lepit na obálky. Jediným jeho předchůdcem bez vlastní známky byl Emil Hácha, v jehož éře se používaly známky s Adolfem Hitlerem.

V Evropě je podobizna prezidenta na poštovních známkách spíš výjimečná. Tradice se dodržuje například na Slovensku nebo ve státech, v jejichž čele stojí panovníci - v Británii nebo Nizozemsku. Prezidentské známky také nemají příliš velkou sběratelskou hodnotu. Můžou jí ale nabýt, pokud v některé ze sérií filatelisté objeví drobnou chybu či odchylku.

Pošta ročně vydává kolem 60 příležitostných známek a několik desítek výplatních známek.

Známky s Milošem Zemanem jsou v oběhu (zdroj: ČT24)