Pozor na slunce, ozonu je málo

Praha - Až do pátku bude nad Českem výrazně zeslabena ozonová vrstva. Škodlivého UV záření bude až o 50 procent víc, než je pro toto období obvyklé. Meteorologové lidem doporučují, aby používali ochranné krémy, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Podle meteorologa ČT Jana Šrámka je UV index nyní na hodnotě 6. Číslo vyjadřuje, na kolik může ultrafialové záření poškozovat náš organismus. Na horách dokonce může jeho hodnota vystoupat až na 9. „To je na Česko extrémní hodnota,“ uvedl Šrámek.

UV index

  • Nízký < 2
  • Střední 3–5
  • Vysoký 6–7
  • Velmi vysoký 8–10
  • Extrémní 11 +

Za snížení ozonu může příliv teplého vzduchu, takový vzduch je totiž na ozon méně bohatý. Vrstva nad Českem, střední a západní Evropu bude zeslabena přibližně o patnáct až dvacet pět procent, díky čemuž se podle meteorologů během jasného a polojasného počasí zvýší škodlivé UV záříení o dvacet pět až třicet procent. Na hřebenech hor, kde ještě zůstala sněhová pokrývka, se může UV záření navýšit až o 50 procent.

Podle statistik vzrostl v Česku výskyt kožních melanomů za 30 let více než čtyřikrát. Na 13. květen připadá v Česku Evropský den melanomu, v květnu je také možné nechat si zdarma vyšetřit kožní znaménka. Více o akci Stan proti melanomu čtěte zde

Celkové množství ozonu má přitom roční chod s maximem na jaře a minimem na podzim. Současné množství ozonu ale odpovídá období na konci prázdnin. Podle Michala Janoucha z ČHMÚ jsou ale za poslední roky hodnoty na jaře a na podzim podnormální, a to kvůli klimatickým změnám. 

Nebezpečné ultrafialové záření (zdroj: ČT24)