Světový den meningitidy se snaží upozornit hlavně na prevenci

Praha – 24. duben je světovým dnem meningitidy. Má za cíl lépe informovat o této nemoci a také o možnostech prevence. V posledních letech odborníci hodnotí vývoj meningitidy v Česku jako pozitivní. Loni onemocnělo 64 lidí a tři z nich zemřeli. Letos zatím doktoři zaznamenali asi dvacet případů. Očkování proti této zákeřné chorobě je ale zatím stále nepovinné.

Infekce napadá hlavně novorozence a batolata, ohrožení jsou ale i teenageři a lidé s oslabenou imunitou. Pro onemocnění je charakteristický jeho velmi rychlý nástup. Počáteční příznaky jsou podle pacientů podobné běžné chřipce, kdy se necítí dobře a mají horečku. Během pouhého dne ale nemoc může nabrat rychlý spád, kdy je nutný převoz do nemocnice. I přes nejlepší poskytnutou péči může pacient do dvou dnů nemoci podlehnout.

Z lidí, kteří meningitidu přežijí, má každý pátý doživotní komplikace. Vedle ztráty sluchu jsou časté i amputace končetin. Na podporu nemocných proto vzniklo v České republice i občanské sdružené No foot, No stress!, které chce pomáhat i příbuzným. Sdružení pořádá například i kulturní a sportovní akce.

Očkování proti meningitidě je nepovinné; jedna dávka vakcíny, která poskytuje ochranu proti čtyřem skupinám meningokoka, vyjde asi na patnáct set korun. Lékaři ho doporučují hlavně u rizikových skupin a stále doufají, že se vakcínu podaří prosadit mezi ty povinné.

Světový den meningitidy (zdroj: ČT24)