ČSSD se usadila v čele volebních modelů, za ní TOP 09

Praha – Dubnový model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) opět přisuzuje nejvyšší podporu voličů sociálním demokratům, kdyby se konaly volby do Poslanecké sněmovny, ČSSD by vyhrála se 40 procenty hlasů. TOP 09 a KSČM si za měsíc shodně polepšily o jeden procentní bod, pro TOP 09 by nyní hlasovalo 17 procent občanů a pro komunisty 16,5 procenta veřejnosti. ODS se od března znovu propadla o 1,5 bodu, získala by 12 procent hlasů. Stranu práv občanů ZEMANOVCE by volilo pět procent Čechů, což by jim pro vstup do sněmovny stačilo.

Žádná jiná strana by v dolní parlamentní komoře neměla zastoupení, podle modelu CVVM by totiž ve volbách nedostaly potřebný počet hlasů. Hranice pro vstup do Sněmovny je právě pět procent.

Volební model zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a uvedli některou ze stran. K urnám by přišlo 59 procent voličů, přitom při posledních parlamentních volbách v květnu 2010 byla volební účast 62,6 procenta.

Sociální demokraté vedou i ve stranických preferencích, které ale zahrnují i ty, kteří by k volbám nešli nebo nevědí, komu by dali hlas. S ČSSD sympatizuje 25,5 procenta lidí, s komunisty 11 procent a TOP 09 10,5 procenta občanů. Občanští demokraté mají podporu osmi procent respondentů.

Zhruba polovina lidí je pro setrvání současné vlády, říká průzkum STEM

Setrvání současné vlády beze změn až do řádných voleb považuje za optimální pro Českou republiku 16 procent občanů. O tři procenta více by přivítalo výměnu některých ministrů a 12 procent by si přálo odchod zástupců strany LIDEM. Vznik nové vlády ze zástupců současných koaličních i opozičních stran preferuje 19 procent a 34 procent by bylo nejraději, kdyby se vypsaly nové parlamentní volby.

Takové výsledky prezentoval výzkum STEM provedený na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let. Na otázky odpovídal soubor 1 009 respondentů.