Na sKarty se útočí i „zdola“, příjemkyně dávek přichází s žalobou

Praha – První žalobu na ministerstvo práce a Českou spořitelnu, která provozuje systém sKaret, zřejmě podala jedna z příjemkyň příspěvků od státu. Snaží se dosáhnout zneplatnění smlouvy ministerstva s bankou na projekt. Národní rada osob se zdravotním postižením sdělí spolu s žalobkyní podrobnosti v pátek.

Podle rady postižených k soudu putovala „žaloba o určení neplatnosti smlouvy“. „Žalobkyně navrhuje, aby soud rozhodl, že smlouva o zajištění administrace výplaty nepojistných dávek, uzavřená 24. ledna 2012 mezi ministerstvem a spořitelnou, je neplatná,“ uvedla rada. Soud už žalobu obdržel, zatím ale není jisté, zda ji třeba neodmítne. Žalobkyně totiž není ani jednou ze stran, které smlouvu uzavřely.

Smlouvu na systém sKaret uzavřel resort, který v současnosti vede Ludmila Müllerová (TOP 09) v lednu 2013 na dobu 12 let. Podepsal ji tehdejší náměstek Vladimír Šiška, kterého před časem policie obvinila z podplácení. Z funkce proto odstoupil Müllerové předchůdce Jaromír Drábek (TOP 09).

Kritika se na sKarty snáší ze všech stran

Od počátku čelí projekt kritice opozice i odborů. Výhradami nešetřili ani ombudsman a ochránci soukromí. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) stanovil resortu lhůtu do pololetí, aby napravilo závady. Müllerová kabinetu proto předložila návrh novel se změnami pravidel používání sKaret, vláda ho ale odmítla. Premiér doporučil ukončení provozu.

ODS a LIDEM jsou pro zrušení systému, TOP 09 ale zatím trvá na svém. Ministryně dala minulý týden kabinetu další návrh úprav, ukončení ale ani teď nenavrhuje. Odvolává se právě na smlouvu se spořitelnou. Při odstoupení se obává sankcí.

Vydáno pod