Sobotka představil stínovou vládu. Přežil Mládek, vrací se Špidla

Praha – Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka představil stínovou vládu, která v případě vítězství v parlamentních volbách usedne ve Strakově akademii. Seznam ministrů neprošel významnější změnou, na seznamu zůstal Jan Mládek coby ministr financí i neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier jako ministr spravedlnosti. Řady stínových ministrů naopak opustí Vítězslav Jandák, který měl původně odpovídat za kulturu, i někdejší stranická místopředsedkyně Marie Benešová. Strana také zvažuje zřízení nové ministerské funkce; Petr Hulinský by měl odpovídat za mládež a sport.

„Je to tým, který by měl připravit a nést klíčovou odpovědnost za volební program pro příští volby do Poslanecké sněmovny a který by měl připravit program pro prvních sto dnů příští sociálnědemokratické vlády,“ informoval na tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Šéf nejsilnější opoziční strany zároveň zdůraznil, že členství ve stínové vládě automaticky neznamená ministerský post (za předpokladu, že ČSSD vyhraje volby). „Nechci spekulovat o tom, co bude za rok. Teď je pro sociální demokracii důležité shromáždit dostatečnou podporu pro to, abychom vyhráli volby, a k tomu má pomoct stínová vláda. Stínová vláda není vstupenkou do vlády,“ konstatoval.

„Změny jsem provedl na základě diskuse, kterou jsem vedl se členy sociální demokracie před sjezdem, kdy navštívil jsem většinu našich regionálních organizací,“ dodává Sobotka s tím, že struktura stínové vlády kopíruje stávající ministry. V oblastech, kde současný kabinet ministry nemá, ale ČSSD je považuje za důležité, budou fungovat tzv. mluvčí vlády. Jak nová vláda vypadá?

Nová stínová vláda ČSSD:

  • premiér Bohuslav Sobotka
  • ministr financí Jan Mládek
  • ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák
  • ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
  • ministr vnitra Jeroným Tejc
  • ministr obrany Jan Hamáček
  • ministr dopravy Milan Chovanec
  • ministr průmyslu a obchodu Milan Urban
  • ministr zemědělství a venkova Michal Hašek
  • ministr životního prostředí Vladimír Špidla
  • ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola
  • ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek
  • ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier
  • ministr školství Marcel Chládek
  • ministr kultury Ivan Krejčí
  • mluvčí pro sport a mládež Petr Hulinský
  • mluvčí pro vědu a výzkum Alena Gajdůšková
  • mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová-Tominová

Sobotka: Další Mládkovu chybu si už nesmíme dovolit

Stranický ekonomický expert Jan Mládek vyvolal ostré kontroverze na sjezdu ČSSD, když ve svém projevu hovořil o živnostnících jako o parazitech. Jeho výrok odmítlo celé vedení strany včetně předsedy Bohuslava Sobotky, sám Mládek se za něj musel omluvit. „Udělal vážnou komunikační chybu a věřím, že už podobnou komunikační chybu v příštích měsících neudělá, to si sociální demokracie nemůže dovolit,“ uvedl Sobotka.

Ve stínové vládě zůstal i neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. O jeho další politické kariéře se mocně spekulovalo od chvíle, kdy se na březnovém sjezdu v Ostravě neprobojoval do předsednictva strany. Stejný osud tehdy potkal i Marii Benešovou, která nyní o post ve stínové vládě přišla; podle Práva měla původně zastávat funkci mluvčí pro boj s korupcí.

Řady oranžových ministrů opustil také někdejší šéf české kultury Vítězslav Jandák. Stínové ministerstvo po něm převzal divadelní režisér Ivan Krejčí. Právo uvádí, že jak Jandák, tak Benešová patří v řadách sociální demokracie ke stoupencům prezidenta Miloše Zemana. „Já bych to shrnul do jediné odpovědi: předseda má vždycky pravdu,“ řekl k rozhodnutí Bohuslava Sobotky sám Jandák. „Od určitých lidí, kteří nebyli příznivci Miloše Zemana, jsem necítil zrovna nejvřelejší atmosféru, to je pravda.“

  • Jan Mládek (ČSSD) zdroj: ISIFA
  • Vítězslav Jandák autor: Viktor Chlad, zdroj: Isifa/LN

Superministerstvo sociální demokracie nechystá

Do seznamu stínových ministrů se naopak vrátil Milan Urban, na ministerstvu průmyslu a obchodu má zastoupit původně zvažovaného ostravského primátora Petra Kajnara. Ze seznamu ministrů potom vyplývá, že ČSSD nezůstává u plánu občanské demokracie na superministerstvo hospodářství (MPO a doprava). „Sociální demokracie není přesvědčena o tom, že to povede ke zlepšení fungování státu, vláda zatím nedala na stůl argumenty, které by nás přesvědčily, a my nemáme důvod podporovat sloučení těchto resortů,“ uvedl Sobotka.

Resort dopravy tak zůstává samostatný, vést by ho měl plzeňský hejtman Milan Chovanec, nový člen stranického předsednictva. Prostor ke zvolení do vedení ČSSD mu na sjezdu uvolnil jihočeský hejtman Jiří Zimola - sám by měl nyní obsadit ministerstvo pro místní rozvoj, ačkoli původně s ním podle Práva sociální demokraté počítali pro životní prostředí. To nakonec obsadí někdejší premiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla.

Jmenování Špidly se již setkalo s kritikou. „Pro člověka, který už byl ministrem, premiérem, eurokomisařem, je to docela nedůstojné. Myslím, že to ani není vhodná volba,“ uvedl místopředseda strany Zdeněk Škromach.

  • Jiří Zimola (ČSSD) autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Milan Chovanec zdroj: ČT24

Sport může mít ministra bez ministerstva

Vedle ministerstev chtějí sociální demokraté zřídit i funkce kabinetních mluvčí, čili jakási „poloministerstva“ vládních zřízenců. Nejvýraznější z nich je mluvčí (zřízenec) pro sport a mládež Petr Hulinský, někdejší šéf pražské ČSSD. Podle Sobotky sice sociální demokracie nechce zřizovat speciální ministerstvo pro sport a mládež, dovede si ale představit takovéhoto ministra bez úřadu.

„Český sport prochází obdobím transformace po finanční katastrofě, kterou představoval pád Sazky, a pro toto transformační období si dovedeme představit, že by ve vládě byl ministr, ale není nutné, aby byl vytvářen nový úřad,“ řekl Sobotka.

Za obě oblasti v tuto chvíli zodpovídá ministerstvo školství (celým názvem ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy), jejich osamostatnění ale v řadách ČSSD nepředstavuje zcela novou myšlenku. Strana už pod vedením Jiřího Paroubka před volbami v roce 2010 zvažovala, že sport a mládež vyjme z kompetence MŠMT a převede ho přímo pod úřad vlády, čili do gesce premiéra.

Stínová vláda se podle Sobotky bude scházet dvakrát do měsíce. V průběhu léta připraví základy sociálnědemokratického volebního programu, které chce strana prezentovat na programové konferenci. Ta proběhne na přelomu října a listopadu.