Po Šťastném nechce být v zastupitelstvu Prahy ani Richter

Praha – Po pražském zastupiteli a poslanci ODS Borisi Šťastném opustil řady pražského zastupitelstva i starosta Prahy 10 Milan Richter (rovněž ODS). Oznámil to při svém vystoupení na zastupitelstvu, jako důvod uvedl nespokojenost s prací koalice ODS a TOP 09. Šťastný svůj odchod vysvětlil rovněž nesouhlasem se způsobem vedení města a děním v koalici. Šťastný patří k dlouhodobým kritikům primátora a šéfa ODS v hlavním městě Bohuslava Svobody. Situaci večer řešil i zastupitelský klub TOP 09 - pověřil dva své členy jednáním o koaliční smlouvě. Obě strany o ní začnou diskutovat příští týden.

Richtera vedl k rezignaci současný stav na magistrátu a údajně nestandardní dění v městských organizacích, například v Kongresovém centru Praha a dopravním podniku. „Tady, na magistrátu, se děje mnoho nestandardních věcí… Mnoho zvláštních hlasování rady, zvláštní hlasování zastupitelstva. Přestože jsem se snažil na úrovni politických orgánů ODS své postřehy říkat a upozorňovat na špatná rozhodnutí a možná pochybení, nikdy nebyly vyslyšeny,“ prohlásil Richter.

Že složí svůj mandát s koncem dnešního jednání, Šťastný oznámil ve svém proslovu na zasedání pražského zastupitelstva. „Nesliboval jsem (voličům) rozdělování tučných fleků v městských firmách. Odmítám za to nést zodpovědnost,“ řekl. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra připomněl, že předešlá koalice ODS a ČSSD, které byl Šťastný členem, měla většinu svých politiků v představenstvech jednotlivých městských firem. „My jsme všechny politiky z představenstev odstranili, vyjma asi dvou firem, kde nám to neumožňuje zákon,“ zdůraznil.

Zastupitelé se hádali o koalici

Šťastného má nahradit v zastupitelstvu Bohumil Zoufalík. „Já jsem z dálky sledoval, co se tady děje, myslím magistrát Prahy, a domnívám se, že je třeba tady udělat pořádek,“ prohlásil pro ČT. „Základní problém je ten, že pan primátor, a myslím, že jiný primátor hlavního města v EU nemá tu možnost řídit město na čtvrtinový úvazek,“ prohlásil místostarosta Richterovy Prahy 10. Podle něj jde o příčinu Svobodovy nedbalosti. Richtera v zastupitelstvu nahradí Ivan Vinš (ODS).

Zastupitelé znovu několik hodin z jednání věnovali diskusi o projektu Opencard, kvůli němuž čelí rada trestnímu stíhání. Vzrušená debata přerostla v debatu o koalici, která je především podle hlasů z TOP 09 v krizi. Nejhorlivější kritiku předvedli právě Šťastný s Richterem, kteří radním za ODS vyčítali minulá rozhodnutí a spolupráci s TOP 09.

Zastupitelský klub TOP 09 se sešel dnes v podvečer. Pověřil šéfa klubu Jiřího Vávru a prvního náměstka primátora Tomáše Hudečka jednáním s ODS o koaliční smlouvě. „Konkrétní body bych teď nechtěl kometovat, nejprve s nimi musíme seznámit koaličního partnera,“ řekl po jednání Vávra. TOP 09 a ODS otevřou diskusi o koaliční smlouvě příští týden.

Co se v Praze děje?

Pražská koalice se zmítá ve vnitřních sporech už několik týdnů; v další vážné krizi se ocitla v úterý, když primátor Bohuslav Svoboda (ODS) kvůli neshodám předčasně ukončil jednání rady. TOP 09 podle informací ČTK hrozí odchodem z koalice, ODS ale vášně tlumí. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra tvrdí, že koaliční partner odmítá spolupracovat, podle šéfa klubu ODS Ondřeje Pechy koalice normálně spolupracuje. Spor se vede o reorganizaci pražského magistrátu a parkovací zóny. Vedení Prahy už nyní vede smírčí řízení ke sporným otázkám, jde zejména o financování dopravního podniku a o stavbu tunelu Blanka.

Šťastný mluvil o novém Janouškovi, Udženija o snůšce lží a populismu

Šťastný se ve svém projevu rovněž opřel do poradce primátora Svobody Marka Hanče, kterého označil jako novodobého Janouška pana primátora Svobody. Za svůj projev sklidil potlesk některých zastupitelů. Na proslov Šťastného reagovala radní Aleksandra Udženija (ODS). „Pane Šťastný, já jsem dlouho neslyšela takovou snůšku lží a populismu,“ řekla Udženija s tím, že by se nad sebou měl zamyslet. Jeho odchod ze zastupitelstva na závěr označila za, v souvislosti s projevem, dobrý. Také jí část zastupitelů zatleskala.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na vystoupení spolustraníků reagoval pouze sdělením, že oba musí rezignace podat písemně. Radní Václav Novotný (TOP 09) k výtkám utrousil, že se opencard stala předmětem „politické exhibice“.

Šéf pražských zastupitelů TOP 09 Vávra pro ČT prohlásil, že odchod obou pánů neohrožuje nijak chod pražské koalice. „Přínos pana Šťastného a pana Richtera jsem v rámci práce stávající koalice nikdy nezaznamenal, protože navzdory podpisu pod koaliční smlouvou měli vždy přístup spíše opoziční,“ dodal.

  • 17. října 2010 – Ve volbách na pražský magistrát získala TOP 09 v čele s někdejším guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou 26 ze 63 zastupitelů. Druhá skončila ODS (20 mandátů) a nabízelo se ustavení výrazně většinové koalice obou pravicových stran. Nakonec se ale občanští demokraté dohodli na spolupráci s třetí ČSSD. Primátorem se stal Bohuslav Svoboda. Dohoda vyvolala nevoli veřejnosti i ve vedení samotných stran. Předchozí spolupráce ODS s ČSSD totiž byla často kritizována, mj. proto, že údajně jednala ve prospěch podnikatelů napojených na obě strany.
  • Mezi koaličními partnery docházelo ke sporům, koncem dubna 2011 ČSSD dokonce vyvolala smírčí řízení. Často se mluvilo i o sporech uvnitř ODS, které měly pramenit v příliš nezávislém počínání primátora Svobody, což zřejmě nevyhovovalo zákulisním hráčům. Důvodem, proč Svoboda ve své funkci často narážel na odpor, byla prý jeho snaha zprůhlednit městské zakázky a odstřihnout takzvané kmotry od vlivu.
  • 21. listopadu 2011 – Pražská ODS se rozhodla ukončit koaliční spolupráci s ČSSD. TOP 09 a část ODS stojící za Svobodou se dohodly na koalici. Později se k podpisu koaliční smlouvy přidali i ostatní zastupitelé ODS.
  • Srpen 2012 – Za osobní útok na primátora označil Svoboda odvolání ředitele pražského dopravního podniku (DP) Vladimíra Liche, které navrhl člen dozorčí rady DP David Vodrážka (ODS).
  • 15. března 2013 – Pražská TOP 09 vyvolala smírčí řízení poté, co koalice ODS a TOP 09 po dvou týdnech dohodovacího řízení nevyřešila žádný ze sporných problémů.
  • 26. března 2013 – Policie obvinila deset pražských radních včetně Svobody kvůli kritizovanému projektu Opencard.
  • 23. dubna 2013 – Pražská koalice se ocitla v další vážné krizi. Primátor Svoboda kvůli neshodám předčasně ukončil jednání rady. TOP 09, která se neúspěšně pokusila zařadit na program jednání dlouho připravovaný materiál ohledně reorganizace magistrátu, pohrozila odchodem z koalice.