Zeman: Důležité jsou nejen odborné, ale i osobní vlastnosti

Praha – Miloš Zeman dnes přišel na schůzi Senátu podpořit své kandidáty na ústavní soudce. „Svou účastí na zasedání chci zdůraznit význam, který jmenování přikládám,“ uvedl Zeman. Prezident připomněl, že vybrané kandidáty nezvolil jen na základě jejich odbornosti, ale také pro jejich lidské vlastnosti. „Oceňuji i jejich osobní vlastnosti, které sice do formálních kritérií nevstupují, ale možná jsou ještě důležitější než ta kritéria formální,“ řekl Zeman. Prezident také prozradil, že další čtveřici soudců plánuje navrhnout v červnu.

„Chtěl bych ocenit, že odborná veřejnost můj výběr také ocenila, na rozdíl od některých novinářů, což je pro mě další kritérium pro správnost mého návrhu,“ komentoval Zeman v Senátu reakce na jím vybrané kandidáty.

V jejich výběru přitom prezident podle svých slov dbal hlavně na maximální odborné znalosti kandidátů, jejich publikační praxi a pedagogickou činnost, v úvahu bral i ocenění jako například Právník roku. Zapomínat se ale nesmí ani na osobní vlastnosti kandidátů, připomněl prezident.

„Aniž bych jmenoval, chtěl bych zejména ocenit toho kandidáta na ústavního soudce, který se – jako jeden z mála – dokázal postavit proti podle mého názoru nejhanebnější aféře naší justice, kterou byla aféra katarského prince,“ upozornil Zeman na případ, kdy Jaroslav Fenyk obvinil ministerstvo spravedlnosti, že se pokoušelo o politické ovlivňování v kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního a v některých dalších případech. „Tato občanská odvaha tohoto kandidáta plně doporučuje,“ myslí si Zeman.

Projev Miloše Zemana v Senátu (zdroj: ČT24)

„Ústavní soud je na pokraji kolapsu“

Ústavní soud je podle Miloše Zemana na pokraji kolapsu a je nutné ho stabilizovat. Další čtyři kandidáty na soudce této instituce chce prezident předložit v červnu, kritéria prý budou stejná jako u prvních čtyř kandidátů.

„Ústavní soud je na pokraji kolapsu z toho prostého důvodu, že chybí tři a v nejbližší době dokonce čtyři ústavní soudci, takže by ani potom nemohlo zasedat plénum,“ uvedl Zeman, který prý kandidáty vybíral po řadě konzultací, například s předsedou Ústavního soudu Rychetským, předsedou Nejvyššího správního soudu Baxou nebo předsedkyní Nejvyššího soudu Brožovou.

Mezi kandidáty, o nichž bude Senát rozhodovat dnes, jsou soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk, kterému bylo vytýkáno jeho působení předlistopadového vojenského prokurátora. Senátní výbory ale jejich jmenování doporučily, a očekává se tak, že horní komorou projdou bez problémů.

Prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Milan Štěch
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK