Jan Filip: Představa politického rozhodování je pro mě scestná

Praha - Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vyjádřil obavu, aby nově zvolení ústavní soudci navržení levicovým prezidentem a schválení levicovým Senátem nerozhodovali politicky. Nově zvolený ústavní soudce Jan Filip si ale pod pojmem „politické rozhodování“ podle svých slov nedovede nic představit. „U Ústavního soudu se rozhoduje v plénu nebo v senátu na základě důkladně podloženého závěru nebo návrhu rozhodnutí. Čili tato představa je pro mě naprosto scestná,“ řekl Filip v Událostech, komentářích.

Podle Filipa je zde Ústavní soud především proto, aby politickým sporům dával ústavně-právní rozměr a aby dohlížel na spory mezi většinami a menšinami, tedy aby většina respektovala ochranu menšiny, jak to naše ústava požaduje.

Své 15leté působení v KSČ prý nechává na posouzení těm, kdo ho na pozici ústavního soudce navrhli a zvolili. „Tato otázka už byla zvažována tolikrát, že jsem ji považoval za vyřešenou, protože s mou kandidaturou na soudce Ústavního soudu se počítalo už v roce 1991,“ říká Filip, který zvolení do funkce považuje za vyvrcholení své právnické kariéry.

Ke vstupu do Komunistické strany byl prý ve svých 24 letech vyzván, a tak to přijal. „Je to významná součást mého života. Poznal jsem tam spoustu lidí, různých charakterů a získal jsem tam nesmírně mnoho zkušeností.“ vzpomíná na období mezi léty 1974–1989. Za ideově zabarvené texty publikované v tehdejší době se prý styděl už tenkrát, ale dnes se tím už více nezabývá.

Jan Filip, Milan Štěch a Jaroslav Kubera v UK (zdroj: ČT24)

Zeman vybral soudce nejen na zakládě odbornosti, ale i pro jejich lidské vlastnosti

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzdvihl skutečnost, že kandidáti byli zvoleni hned v prvním kole vysokým počtem hlasů. „Pan prezident měl šťastnou ruku,“ uvedl Štěch. Dodal, že všichni čtyři kandidáti jsou kvalitní a fundovaní odborníci. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se ale obává, aby ústavní soudci nerozhodovali politicky a aby se soud nestal třetí komorou parlamentu.

Podle ODS může za hladký průběh schvalování i to, že Zeman je ve funkci krátce. „Nově zvolený prezident ještě nemá tolik nepřátel, které bude mít ke konci svého volebního období,“ podotkl senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Noví ústavní soudci začnou vlastní případy dostávat až po svém oficiálním jmenování a následné změně rozvrhu práce. Primárně asi obsadí místa v nekompletních senátech, kde nyní chybějící soudce zastupují předseda a místopředseda soudu. Vedení Ústavního soudu se nechce k novým soudcům zatím vyjadřovat, učiní tak až po jejich jmenování prezidentem.