Co všechno trápí ODS? Zrušené buňky a podezřelí sponzoři

Brno - Výkonná rada ODS dnes v Brně řeší obnovu tří zrušených sdružení v Praze. Kvůli podezření z účelového nabíraní nových členů projedná širší vedení strany návrh na zrušení místního sdružení v Praze 5. Na přetřes může přijít i otázka sponzorů strany. Jedná se například o aktivity bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který je stíhán kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provoz letecké záchranné služby, a o tři roky starý dar pro středočeskou ODS od podnikatele Martina Otýse, který údajně pocházel z trestné činnosti.

Buňky v Praze 12 a Praze 4, které výkonná rada ODS před dvěma měsíci zrušila, nyní znovu žádají o licenci. Rada by je mohla znovu obnovit - jejich snahu už ve středu podpořila regionální rada strany. Hlavním důvodem zrušení oblastních sdružení byl podezřelý nábor takzvaných černých duší. Problém už se ale podle primátora a šéfa pražské ODS Bohuslava Svobody podařilo vyřešit. O licenci pro Prahu-západ požádá senátor Jiří Oberfalzer.

  • Miroslava Němcová, místopředsedkyně strany:„Všem politickým stranám se občas stane, že se na ně v průběhu let nalepí lidé, kteří v nich vidí spíš nějakou cestu k prosazení svého byznysu nebo svého zájmu. Kroky, které přijala ODS, znamenají, že můžeme zrušit například celou organizaci a přinutit k nové registraci. Je to jediný způsob, jak se zbavit těch lidí, které tam nechceme.“

Vladimír Keblúšek, redaktor ČT:

„Problém sdružení v Ostravě, ve kterém je i bývalý premiér Mirek Topolánek, není ani tak problém právě Topolánka. Spíše jde o to, že v jedné městské části jsou dvě sdružení občanských demokratů a ODS tvrdí, že tam stačí jedno.“

  • František Šmehlík, předseda místního sdružení strany Ostrava-centrum: „Všichni naši členové včetně pana Topolánka jsou ze situace znepokojeni. S návrhem na zrušení našeho sdružení rozhodně nesouhlasíme. Nikdy jsme se nijak neprovinili vůči stanovám, nemámě žádné černé duše, naopak jsme vždycky stáli na principech demokracie a vnitrostranické diskuse.“

V každé oblasti by mělo zatím vzniknout jedno místní sdružení. Nové sdružení v Praze 4 by měl vést tamní bývalý starosta Bohumil Koukal. Naopak současný starosta Pavel Caldr, který se po zrušení buňky ostře opřel do premiéra Nečase, už v něm vůbec nebude. Kvůli stejnému problému ovšem zřejmě skončí také místní sdružení na pražském Újezdě.

  • "Místní rada ODS Újezd je šokována postupem, který zvolila Oblastní rada Prahy 5 ve vztahu k naší místní organizaci. Podání návrhu na odebrání licence Místnímu sdružení Újezd považujeme za zcela účelový krok, který nemá žádnou oporu v platných stanovách ODS a odporuje základním demokratickým principům stranické politiky. Z výše uvedených důvodů žádáme Výkonnou radu ODS, aby odmítla tyto nedemokratické praktiky a zamítla návrh na odebrání licence Místnímu sdružení Újezd. V případě schválení návrhu na odebrání licence Výkonnou radou se obrátí Místní rada ODS Újezd v této věci k příslušnému soudu," stojí v otevřeném dopise Místní rady ODS Újezd.

Na výkonnou radu v sobotu naváže ideová konference, na níž se setkají starostové s vedením občanských demokratů. Řešit by měla postoje samospráv k některým legislativním návrhům. Části starostů se nelíbí hlavně návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na obce a města.

Občanští demokraté se mohou zabývat i kauzou Julínka, Nečas mu věří

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, kterého policie stíhá kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provoz letecké záchranné služby, hovořil o kauze s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem a předsedou svého domovského sdružení ODS v Ivančicích Romanem Sládkem. Oba považují jeho vysvětlení za dostatečné. Napsal to server Lidovky.cz. Julínek bude o případu informovat také oblastní radu ODS Brno-venkov. 

Podle obvinění Julínek způsobil státu škodu 792 milionů korun, když provozem letecké záchranky na základě výsledku výběrového řízení pověřil společnosti Alfa Helicopter a DSA. Julínek proti obvinění podal stížnost. „Pan premiér trvá na tom, že šlo o rozhodnutí celé vlády, toto rozhodnutí bylo správné a nejsou mu známy žádné skutečnosti, že by došlo k něčemu protiprávnímu,“ řekl mluvčí vlády Jan Hrubeš. Vedení ivančické ODS Julínkovo vysvětlení rovněž přijalo.

Petr Nečas a Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24

Bez povšimnutí nejspíš nezůstane ani podezřelý dar od podnikatele Otýse

Zástupci krajských občanských demokratů se shodli na tom, že pokud by se prokázalo, že tři roky starý dar 1,5 milionu korun pro středočeskou ODS od trestně stíhaného podnikatele Martina Otýse pocházel z trestné činnosti, měla by strana peníze vrátit. Politici však o finančním daru neměli dostatek informací a budou se tomu chtít věnovat podrobněji. Tvrdí také, že strana nemůže být odpovědná za chování svých sponzorů.

Přesnější informace o daru bude chtít zjistit člen krajské výkonné rady Jan Skopeček, kterého zajímá, kdy a kolik peněz bylo přijato nebo jestli byl příjemcem region, či hlavní kancelář ODS. Místopředseda krajské ODS a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati prý o daru slyšel poprvé a jméno kontroverzního podnikatele neznal. Bližší informace neměl ani kladenský primátor a člen středočeské regionální rady ODS Dan Jiránek.

Skopeček upozornil, že podnikatel byl teprve obviněn a nebyl pravomocně odsouzen. „Dar byl přijat před lety. Jakákoliv strana, která přijme dar, tak neodpovídá za to, zda se dotyčný sponzor v budoucnu chová správně, či nikoliv,“ dodal Skopeček. Plzeňský podnikatel Otýs je stíhán s třemi komplici pro podezření z půjčkových podvodů a vydírání. Podle policie měli v šesti případech poškozeným způsobit škodu převyšující šest milionů korun, za což jim hrozí až 12 let vězení.

Vydáno pod