Zemanova a Klausova rodina spolu večeří v Lánech

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech večeří se svým předchůdcem v úřadu Václavem Klausem. Politici s sebou vzali i své rodiny. Do lánského zámku doprovodila Václava Klause jeho manželka Livia i oba jeho synové se svými manželkami. Podle Zemanovy mluvčí Hany Burianové je schůzka soukromá. „Žádné podrobnosti zveřejňovat nebudeme,“ sdělila. Očekává se však, že řeč přijde i na trvající spor mezi prezidentem Zemanem a ministrem zahraničí Schwarzenbergem ohledně vyslání Livie Klausové na Slovensko coby velvyslankyně.

Oba politici se v Lánech naposledy setkali 7. března, kdy Klaus oficiálně skončil v prezidentské funkci. O den později se pozice na Pražském hradě ujal Zeman. V Lánech tehdy položili věnce na hrob zakladatele Československa a jeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté spolu poobědvali.

Klaus i jeho nástupce bývali silnými politickými protivníky v době, kdy stáli v čele nejsilnějších stran. Klaus vedl pravicovou ODS, Zeman levicovou ČSSD. Klaus však Zemana podpořil ve finále lednové přímé volby prezidenta. Oba dali najevo, že si sebe vzájemně váží i přesto, že mají na mnoho věcí zcela rozdílné názory.

Konflikt mezi Černínským palácem a hradní kanceláří vyvolalo především obsazení české ambasády v Bratislavě, kam by Zeman rád vyslal manželku svého hradního předchůdce Livii Klausovou. Schwarzenbergův resort ovšem preferuje ministerského náměstka Jaromíra Plíška. Prezidentově volbě vytýká, že Livia Klausová není kariérní diplomatka.