Noví majitelé Lobkovického paláce? Němci

Praha – Ministerstvo zahraničí je u konce jednání s Německem o prodeji pražského Lobkovického paláce. Podle informací deníku Právo je jeho cena stanovena na 670 milionů, ta už by se neměla měnit. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg odmítl o ceně hovořit, podle něj se už ale s Němci dojednávají pouze detaily.

Německá i česká strana mají eminentní zájem, aby se smlouva o prodeji Lobkovického paláce uzavřela ještě do konce funkčního období Nečasovy vlády. O prodeji pražského barokního paláce se debatuje víc než tři roky. Němci ho považují za symbol z dob sjednocení své země, protože právě v zahradách paláce se v roce 1989 ukrývaly tisíce občanů tehdejší NDR. Chtěli si vymoct vystěhování do Spolkové republiky Německo.  

Už loni se kvůli prodeji paláce dohadovali Kalousek se Schwarzenbergem

Kvůli prodeji paláce se už loni nepřímo dostalo do sporu Kalouskovo ministerstvo financí a Schwarzenbergův úřad, byť jde o politiky z jedné strany. Tím se jednání o prodeji oddálila. Ministerstvo zahraničí teď opakovaně ujišťuje, že změnou vlastníka neztratí Lobkovický palác svůj status kulturní památky. Nový majitel bude zavázán tuto skutečnost v plném rozsahu respektovat. Prodej paláce má být také podmíněn závazkem SRN využívat i do budoucna budovu jen jako sídlo svého zastupitelského úřadu.

Zahrady Lobkovického paláce
Zdroj: ČT24

V rámci tohoto obchodu se mluví také o tom, za kolik prodají Němci České republice pozemek v Berlíně, kde má vyrůst nové velvyslanectví ČR. Česko má za parcelu o rozloze 2 320 čtverečních metrů zaplatit deset milionů eur (250 milionů korun). Výstavba nové pětipodlažní budovy velvyslanectví se odhaduje na dalších 260 milionů korun. To by mohl pokrýt očekávaný výnos z prodeje českých diplomatických nemovitostí v Německu ve výši 650 milionů korun.

Podle Schwarzenberga je budova v Berlíně pro dnešní potřeby zcela nepraktická, veliká, ošklivá a málo reprezentativní. Roční náklady na provoz navíc polykají přes deset milionů korun.