Archiv bezpečnostních složek povede Ptáčníková

Praha – Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová jmenovala šéfkou Archivu bezpečnostních složek Světlanu Ptáčníkovou. Úkolem Archivu je mimo jiné zpřístupňovat dokumenty a archiválie podle zákona o zpřístupňování svazků vzniklých činností bývalé StB.  Ke jmenování jeho nové ředitelky dochází jen den poté, co Foglová z funkce sesadila Zlatuši Kukánovou, a je součástí plošných změn v řízení této vědecké instituce, které se dějí od odvolání ředitele ÚSTR Daniela Hermana.

„Každý manažer, a tedy i ředitelka Ústavu, má právo si přivést takový tým, kterému věří a o němž si myslí, že jí pomůže uskutečnit její vizi. Pokud paní ředitelka nabyla dojmu, že s paní Kukánovou by spolupráce nebyla dle jejích představ, rozumím tomu, že se dívala po někom jiném,“ okomentovala své jmenování nová ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková.

Foglová si od nové ředitelky archivu slibuje jeho lepší fungování a systematičtější digitalizaci dokumentů; sama Ptáčníková v minulosti o funkci šéfky archivu usilovala. Agendu by si měla převzít v pondělí. „Prvním krokem bude předložení systematizace a obeznámení se s personálním stavem,“ uvedla ve vysílání ČT24 Ptáčníková. Za svůj hlavní úkol ve funkci považuje zlepšení chodu elektronického archivu a zpřístupnění co největšího počtu archivních materiálů badatelům.

Dvaačtyřicetiletá Světlana Ptáčníková vystudovala historii a archivnictví na Masarykově univerzitě, do roku 2008 pracovala v archivu ministerstva vnitra. V Archivu bezpečnostních složek vedla fond Státní bezpečnosti, od roku 2009 působila jako zástupkyně ředitele. Byla tak přímou podřízenou odvolané Zlatuše Kukánové. Ta ve funkci skončila v souvislosti s kritikou rady ÚSTR, která jí vytýkala nedostatečnou digitalizaci fondu a komplikovaný přístup k archiváliím.

Zlatuše Kukánová: „Minimálně kuriózní je to, že nová ředitelka (ÚSTR), když představovala svou koncepci, okamžitě věděla, že špatně pracuji, ačkoli přiznala, že v archivu nikdy nebyla. Aniž by se se mnou jednou setkala, už dopředu věděla, že se mnou nechce spolupracovat.“

Kukánová o svém odvolání: Nepravdivé informace, zástupné argumenty

Sama Kukánová se svým odvoláním nesouhlasí a odmítá výhrady Foglové k její práci. Údajně nedostatečnou digitalizaci fondů považuje za zástupný problém. „Jsou to naprosto nepravdivé informace, které se záměrně šířily s cílem poškodit jak moje dobré jméno, tak jméno archivu, byla to systematická, několikaměsíční příprava, která směřovala k mému odvolání,“ zdůraznila Kukánová ve vysílání ČT24 a nevyloučila, že proti svému odvolání podnikne právní kroky.

Změna ve vedení ABS je součástí široké výměny badatelů, ke které Foglová přistoupila poté, co před dvěma týdny nahradila ve funkci ředitelky ÚSTR Daniela Hermana. Tato výměna situaci v ÚSTR zcela vyhrotila, přou se o něj nyní vládní ODS s opoziční ČSSD, protestuje část zaměstnanců.

Politický spor o vědu:

Sociální demokraté odmítají tvrzení občanských demokratů, podle nichž chce ČSSD ovládnout archiv kvůli budoucí vládní spolupráci s KSČM, kdy je potřeba ovládnout archivní materiály, které by lidi z KSČM kompromitovaly. Hermana odvolala rada ústavu, která hovoří o tom, že chce ÚSTR odpolitizovat. Rada nesouhlasí s podezřením, že jedná na politickou objednávku. Radu volí Senát, kde má nyní převahu levice. Dříve tam měla hlavní slovo pravice, hlavně ODS.

Situaci v ÚSTR se dnes věnovala i výkonná rada občanských demokratů. Stranu TOP 09 vyzvala, aby se k situaci v Ústavu vyjádřila, a poukázala na to, že prvním náměstkem nové ředitelky ústavu byl jmenován Zdeněk Hazdra, který byl do loňského podzimu členem právě TOP 09. „Jakékoli další politické diskuse tuto instituci poškozují,“ reagovala na usnesení širšího vedení ODS místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.