Porušuje se ochrana osobních údajů, tvrdí zdravotně postižení

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP ČR) podává kvůli sKartám žalobu na ministerstvo práce a sociálních věcí a Českou spořitelnu. Iniciovala ji Jiřina Zárubová, jedna z příjemkyň dávek. Podle rady je smlouva mezi oběma institucemi nezákonná a neplatná, protože porušuje ochranu osobních údajů. Zdravotně postižení projekt sKaret dlouhodobě kritizují, nelíbí se ani premiérovi Petru Nečasovi, který ho doporučil ukončit.

Lucie Oršulová, advokátka

„Jedná se o žalobu o určení, kde navrhujeme soudu, aby určil, že smlouva o zajišťování sKaret mezi státem a Českou spořitelnou je takzvaně absolutně neplatná. Problém vidíme v tom, že ministerstvo práce a sociálních věcí v rozporu s platnou správní úpravou poskytuje osobní údaje soukromoprávnímu subjektu, tedy České spořitelně. Ta je pak dále poskytuje společnosti, která fyzicky zajišťuje výrobu karet.“

Podle Oršulové potvrdil tento právní závěr i Úřad pro ochranu osobních údajů. Shledal, že ministerstvo práce a sociálních věcí porušuje zákon a vydává údaje související s sKartami nezákonně. Oršulová navíc zdůraznila, že smlouva bude neplatná i v případě, že by se ministryni Müllerové podařilo prosadit legislativní změny, o kterých hovořila. Neplatnost smlouvy se totiž prý posuzuje vždy v okamžiku, kdy byla uzavřena.

Krása: Müllerové symbolicky předáme kartu ZTP, aby pochopila, že sKarty nechceme

Předseda NRZP ČR Václav Krása potvrdil, že se plánují další akce na protest proti sKartám. „Dne 7. května uspořádáme v 11 hodin před ministerstvem práce a sociálních věcí happening, budeme tam předávat normální průkazy ZTP. To je pro nás průkaz, kterým se identifikujeme jako osoby se zdravotním postižením,“ dodal. Podle jeho slov se vydáváním sKaret zhoršuje finanční situace státu vůči České spořitelně. „Čím více bude karet vydáno, tím více si může spořitelna nárokovat peněz. Nerozumím tomu, jak může vrcholný státní úředník neustále takhle poškozovat stát,“ podotkl.

Brífink Národní rady osob se zdravotním postižením k sKartám (zdroj: ČT24)