Bezpečný Hrad – nový úkol pro Fulíka spojovaného s kauzou CASA

Praha - Ředitelem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře se stal bývalý náměstek ministra obrany Jan Fulík. Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Hrad to oznámil na svých stránkách. Podle médií stál Fulík v pozadí kontroverzního nákupu dopravních letadel CASA pro armádu nebo prosazoval později zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici.

„Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval s účinností od 1. května 2013 Jana Fulíka do funkce ředitele bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta republiky,“ informovala mluvčí Pražského hradu Hana Burianová. „Pan prezident si řádně prostudoval nejenom životopis jeho, pan kancléř měl původně na stole životopisy i jiných adeptů, ale na základě zkušeností jsme vybrali pana Fulíka,“ dodala.

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře Fulík nenahrazuje nikoho z úředníků někdejšího prezidenta Václava Klause; odbor totiž dlouhodobě postrádal svého ředitele.

„Co se týká jeho profesního životopisu, má hodně zkušeností, a pokud si ho pan prezident vybral na post šéfa bezpečnostního odboru, tak tam určitě jistou kvalifikaci má,“ upozorňuje Vlado Šnídl z Hospodářských novin. „Druhá stránka je, že pan Fulík je spojen se zakázkami, kde je podezření z netransparentního nakládání s veřejnými prostředky. Pokud si pan Zeman vybral tohoto člověka, dává tím najevo, že mu to nevadí.“

Bezpečnostní odbor kanceláře prezidenta republiky má zajišťovat informace o bezpečnostní politice státu. Pracuje na ochraně utajovaných informací a na krizovém řízení. Má tak například na starosti tajné dokumenty nebo vydává průkazky umožňující vstup na Pražský hrad. Spolupracuje rovněž s Útvarem pro ochranu ústavních činitelů, jenž se mj. podílí na zajišťování bezpečnosti při státních návštěvách zahraničních státníků.

Stopy v kauze CASA

Jan Fulík v devadesátých letech působil na ministerstvech vnitra a obrany a také v Bezpečnostní informační službě, tedy civilní kontrarozvědce. Zkušenost má i z ministerstva zahraničních věcí, mj. zastupoval český stát v Iráku.

Od jara 2009 působil na ministerstvu obrany, býval náměstkem ministra obrany Martina Bartáka. Zastával zde funkci náměstka pro ekonomiku; měl na starosti zahraniční vztahy, vyzbrojování a také takzvanou vrtulníkovou iniciativu, která se snaží získávat transportní helikoptéry pro nasazení v zahraničních misích NATO.

Právě Fulíkův nadřízený Barták je kritizován za nákup dopravních letadel CASA. Kontrakt s EADS a Španělskem za 132 milionů eur (tedy kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán den před Bartákovým nástupem z pozice náměstka do ministerské funkce a podle některých médií stál za celou dohodou právě Fulík.

Nákup je zpochybňovaný kvůli ceně i vhodnosti pro české vojsko. Kvůli systému pasivní ochrany stroje navíc stále nemají vojskové zkoušky. Kvůli nákupu letadel CASA je stíhána poslankyně a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09).

Fulík na obraně skončil před dvěma lety, když se do vedení úřadu dostal tehdejší ministr Alexandr Vondra (ODS). Původně se sice měl stát zmocněncem v jednom z ministerských projektů, nakonec ale ministerstvo zcela opustil. Vondra svůj krok tehdy zdůvodnil celkovou obměnou vedení resortu.

„Pravdou je, že pan Fulík nikdy nebyl z ničeho obviněný, což je i oblíbená argumentace pana prezidenta, kterou jsme viděli už u Miroslava Šloufa,“ dodává novinář Šnídl. „Z jeho pohledu to bude dobrá volba, obzvlášť proto, že pan Fulík má zkušenosti z oblasti bezpečnosti a je to člověk, který má i mnoho kontaktů, jež se v politice vždycky mohou hodit.“

Vydáno pod