ODS vrací pražským buňkám důvěru a rozdává licence

Brno - Výkonná rada občanských demokratů na dnešním zasedání v Brně udělila licence čtyřem místním sdružením v Praze-západ a po jednom v Praze 4 a Praze 12. Stará sdružení počátkem roku zrušila pro podezření z účelových náborů. Jednalo se o jeden ze způsobů, jakým chtělo vedení strany vrátit spolustraníkům důvěru ve značku ODS. Výkonná rada dnes zároveň podpořila ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) ve sporu s Milošem Zemanem o jmenování velvyslanců. Vedení strany se shodlo na tom, že konflikt poškozuje zájmy Česka. Hádky už dříve ostře odsoudil i premiér Petr Nečas.

„Odmítáme nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému,“ řekla po jednání místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Rada dnes ale řešila především místní sdružení ODS. „Nejtěžším krokem bylo odebrat licence, zrušit místní a oblastní zdržení. Teď mohou tito členové opět vstoupit do ODS, ale my budeme velmi bedlivě sledovat, jací lidé zpět do konkrétních oblastních sdružení vstupují,“ uvedl místopředseda občanské demokracie Jiří Pospíšil.

Ke zrušení buněk ve dvou pražských částech a v Praze-západ přistoupila výkonná rada ODS poslední únorový den. Svůj krok vysvětlovala tím, že jsou v jejich řadách osobnosti, které nemají důvěru voličů, jako další důvod udávala netransparentní nábor nových členů. Špičky strany tak vyslyšely i stoupající neklid ve stranické základně, která v souvislosti se sérií volebních porážek volá vedení ODS ke změně kurzu.

Jiří Pospíšil o černých duších: „ODS tuto situaci jasně řeší, jsme jedinou politickou stranou, která tyto problémy řeší tím, že chceme, aby tito lidé ze strany odešli, a proto jsme také zrušili tři oblastní sdružení právě z toho důvodu, že v některých oblastech typu Prahy-západ byla podezření, že někteří členové jsou černé duše.“

Zástupci zrušených organizací s rozhodnutím nesouhlasili, označili ho za spiknutí neúspěšných a odplatu za kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase. Dva občanští demokraté z Prahy 12 se dokonce kvůli zrušení oblastní organizace dokonce obrátili na soud; vedení strany jim mělo zabránit ve výkonu činnosti. Obvodní soud pro Prahu 4 dal stěžovatelům za pravdu, nyní běží odvolací lhůta.

Špičky strany budou jednat se starosty - o idejích

V sobotu čeká ODS v Brně ideová konference, na které se setkají starostové s vedením občanských demokratů. Měli by hovořit o postojích samospráv k některým legislativním návrhům. Části starostů se nelíbí především návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na obce a města či vznik centrálního registru smluv.

Vládní ODS dlouhodobě klesají volební preference. V příštím roce přitom čekají Česko volby do Poslanecké sněmovny, Senátu a Evropského parlamentu a také volby obecní.