Česko má před sebou deštivý víkend

Praha - Po teplém týdnu s letními teplotami přichází chladnější a deštivý víkend. Ochladí se nejdříve v Čechách, v dalších dnech i na Moravě. Dnes by mělo být na západě oblačno až zataženo s deštěm a bouřkami, ve zbytku republiky spíše oblačno až polojasno. Od dnešních 11:00 je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami pro středozápad České republiky. Podle meteorologů se mohou vyskytnout i kroupy.

Podle meteorologa ČT Janka Doležala budou dnes teploty od 20 do 24 stupňů, ale od západu by se mělo začít ochlazovat. Na Moravě, kde bude více svítit slunce, mohou teploty vystoupit až na 27 stupňů Celsia. Rozdíl teplot mezi západem a východem území může být až deset stupňů.

Odpoledne však přibude oblačnosti a přijdou silné bouřky. „Počítáme s tím, že by to měly být bouřky, ve kterých se vyskytnou i kroupy. Mohou to být také přívalové srážky, případně i výraznější nárazy větrů. V bouřkách by ojediněle mohlo spadnout kolem 25 milimetrů,“ uvedla meteoroložka Milena Ferebeaureová.

Předpovědní výstražná informace ČHMÚ na silné bouřky platí pro Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj. Platit má až do dnešních 22:00 hodin. Zataženou oblohu s deštěm přinese i zítřek. Teploty v noci klesnou ke čtyřem stupňům. Oteplení se v dalších dnech nečeká.

Počasí pro dnešní den (zdroj: ČT24)

Následující období bude teplotně mírně pod průměrem

Po dvou teplotně nadprůměrných týdnech bude následující týden chladnější. V období od 29. dubna do 26. května bude podle meteorologů v Česku převládat počasí teplotně průměrné nebo slabě podprůměrné. Srážky budou průměrné nebo slabě nadprůměrné. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V týdenní předpovědi meteorologický ústav uvedl, že v pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty budou mezi deseti až šesti stupni, nejvyšší denní 14 až 18. Podobné počasí bude také v úterý a ve středu.

Od čtvrtka do neděle pak bude oblačno, místy přeháňky, přechodně až polojasno. V druhé polovině období přibývání oblačnosti i srážek, ojediněle bouřky. Denní teploty by měly být mezi 15 až 20 stupni Celsia.

ČHMÚ nyní vydává měsíční předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, tyto předpovědi totiž příliš nevycházely. Nové výhledy tak udávají pouze pravděpodobnost, s jakou budou v daném období srážky a teploty podprůměrné, nadprůměrné či průměrné.