Klausovi muži popírají, že by psali amnestii

Praha – Někdejší šéf politického odboru hradní kanceláře Ladislav Jakl, bývalý vicekancléř Petr Hájek i advokát Tomáš Hasenkopf odmítají, že by byli autory textu novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. To přitom v dnešním rozhovoru pro deník Právo uvedl současný šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Jakl s Hájkem ovšem shodně tvrdí, že Klausovi pouze radili, autorství přisuzují právě exprezidentovi. Hasenkopf  dokonce zvažuje právní kroky.

„Pan prezident si zval k sobě svoje nejbližší spolupracovníky, radil se s nimi a on sám rozhodl o všech parametrech amnestie, čili pan prezident Klaus je autorem,“ řekl Ladislav Jakl pro ČT.

Obdobně hovoří i Petr Hájek, který k aktuálnímu dění publikoval rozhovor na svém webu Protiproud. „Prezident přišel s rozhodnutím udělit amnestii a o některých jejích aspektech se s námi radil. Nic víc za tím nebylo a není,“ uvádí s tím, že autora amnestie ani není možné dopátrat, protože udělování hromadné milosti není standardní proces – hlava státu se zkrátka rozhodne a udělí ji.

Odmítavě na Mynářovo vyjádření reagoval i právník Pavel Hasenkopf. „Vzhledem k tomu, že slova pana kancléře o mém autorství amnestie nejsou pravdivá, neodpovídají tomu, co jsem mu včera sdělil, a poškozují mne, zvážím další právní kroky proti jemu osobně a následně i proti Kanceláři prezidenta republiky,“ napsal na svém facebookovém profilu.

Stávající prezident Miloš Zeman novoroční amnestii Václava Klause kritizoval už v průběhu předvolební kampaně a avizoval, že v případě zvolení nechá prověřit, kdo její znění připravoval. Tímto úkolem následně pověřil svého kancléře Vratislava Mynáře, jenž nyní v rozhovoru pro deník právo uvedl, že na znění pracoval Ladislav Jakl, Petr Hájek a právník prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf.

Amnestie
Zdroj: ČT24

Vratislav Mynář: „Toto dítě nemá jen jednoho otce, pana prezidenta Klause, ale má těch otců několik. Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě. Tito tři lidé velmi intenzivně pracovali na textu amnestie pro pana prezidenta. (…) Připravovali to celé, to znamená, že druhý článek nedomýšlel nikdo jiný než lidé z tohoto týmu.“

Petr Hájek: „Je to absurdní smyšlenka typu Jedna paní povídala. Pan Mynář asi chce být jednak zajímavý, jednak předstírá, že splnil takzvaný slib, který nikdy splnit nemohl. Totiž že vypátrá jakési tajemné autory novoroční amnestie. Lže jako když Rudé právo tiskne. Lituji prezidenta Zemana, že má takové v uvozovkách zpravodajce.“

Pavel Hasenkopf: „Včera jsem měl rozhovor s kancléřem Mynářem na téma amnestie. O mém dalším působení na Hradě se vůbec nejednalo. Svým vyjádřením pro Právo mne zbavil jakéhokoli závazku loajality vůči KPR. Potvrdil se mi můj včerejší pocit, že spíše než vědět, jak to s amnestií opravdu bylo, ho zajímá, kolik o tom vím já a kolik z toho, co vím, jsem schopen i prokázat.“

Klausovi muži: Psala se v nejužším kruhu

„Klausovi muži“ připouštějí pouze to, že na znění amnestie spolupracovali. „Nejužší tým poradců tvořil vedle mě kancléř Weigl a šéf politického odboru Ladislav Jakl. V této sestavě jsme vedle jiných věcí pochopitelně občas probírali i některé otázky, které nám pan prezident při svých úvahách o amnestii kladl,“ uvádí Hájek.

Jakl potom připustil, že podklady k amnestii dlouho připravoval. „Věnoval jsem se tomu několik let, ale pan prezident Klaus tu myšlenku dlouhou dobu odsouval a odmítal. Že se pro to nakonec rozhodl, možná bylo částečně způsobenou mou inciativou,“ dodal s tím, že se na amnestii podílel jen nejužší tým prezidentových poradců.

Mynář ovšem tvrdí, že amnestie v úzkém kruhu nevznikala. „Je potřeba rozplést nitky, které vedou z Hradu ven.“

Novoroční amnestie:

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Největší kontroverze vyvolal její druhý článek, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotklo trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody a vztahovalo se i na několik velkých hospodářských kauz z 90. let. Prezident se proti výhradám vyvolaným amnestií několikrát ohradil a označil je za kampaň proti svojí osobě.

Druhý článek amnestie už zastavila trestních stíhání 757 lidí ve 415 kauzách, z toho devatenáctkrát šlo o případy, kterým se věnovalo vrchní státní zastupitelství - tedy kauzy se škodou vyšší než 150 milionů korun.

Podle současného prezidenta Zemana se s amnestií už nedá udělat víc, než zveřejnit jména jejích autorů. „Pan kancléř úkol splnil, dnes jména zveřejnil a tím celou záležitost pokládám za uzavřenou,“ konstatoval Miloš Zeman. Dodržet chce i slib, že ten kdo se na amnestii podílel, na Hradě skončí – to se týká právě právníka Hasenkopfa, jenž je dosud spolupracovníkem hradní kanceláře. Ostatně i kancléř Mynář v rozhovoru pro Právo řekl, že s Hasenkopfem na Hradě dál nepočítá. 

O tom, že dostane výpověď, sám Hasenkopf nevěděl. „Byli jsme domluveni, že se v pondělí ještě sejdeme a bude mluvit o amnestii. Po tom, co se dnes stalo, budu s kanceláří prezidenta republiky jednat pouze prostřednictvím svého právního zástupce,“ uvedl pro ČT a dodal, že se na uskutečněné podobě amnestie nepodílel; prý dostal úkol připravit svoji verzi, která ale neprošla.  „Výsledný text musel psát s prominutím naprostý právní diletant,“ dodává.

Vydáno pod