Protivládní demonstrace mnoho lidí nepřilákala

Praha – Na Václavském náměstí a dalších místech v centru Prahy se koná protestní shromáždění proti vládě Petra Nečase. Akci s názvem Demofest organizovalo 14 hnutí a iniciativ a také školské a stavařské odbory, počet účastníků ale nenaplnil očekávání. Místo avizovaných 6 000 lidí se jich před Národním muzeem sešlo jen několik desítek. Organizátoři nakonec odložili i plánovaný pochod před sídlo vlády.

Aktivisté a odboráři rozložili pod sochou svatého Václava pódium a informační stánky. Chtěli tak lidem ukázat i alternativy k vládním reformám a politice. Zájemci tak mohli získat informace od odborářů, ekologických aktivistů, prodejců fair trade nebo mladých sociálních demokratů. Podle ČTK ovšem spíš než debata s organizátory zaujala kolemjdoucí a turisty hudební produkce, při níž se na jevišti vystřídalo několik kapel a hudebníků.

„Zřejmě lidé necítí potřebu teď demonstrovat nebo možná nemají pocit, že je tohle cesta,“ řekl zástupce organizátorů Ondřej Lánský.

Kolem 15:00 začaly projevy řečníků. Poté se měli demonstranti vydat podle plánu na pochod před Úřad vlády, který chtěli „zabavit v exekuci“. „Pochod se nebude realizovat, uskuteční se později do dvou měsíců. Vzhledem k tomu, že se nám akce prodloužila, tak bychom to nestihli v době, na kdy jsme to plánovali,“ dodal Lánský. Demonstrace tak skončila ve čtyři hodiny.

Odbory a aktivisté uspořádali společně už několik protestů proti vládě. Největší z nich byla loňská demonstrace, která se konala 21. dubna na Václavském náměstí. Dorazilo na ni kolem 100 000 lidí.

  • Demonstrace proti vládě autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK
  • Demonstrace proti vládě autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK
Vydáno pod